Ne scufundăm în sărăcie energetică
Economic 1 august 2022, 15:27 | 850

În Moldova sunt cetățeni care trăiesc într-o sărăcie energetică profundă. Cei mai vulnerabili sunt cei de la sate, care, în proporție de 90%, se încălzesc cu lemne și cărbune. Sunt 380 de mii de astfel de familii, iar ele ar trebui să primească ajutor din partea statului în mod prioritar, susține expertul IDIS „Viitorul”, Veaceslav Ioniță. Economistul estimează că, în iarna care vine 80 la sută din populație nu-și va putea plăti factura pentru gaz. Costurile la nivel de țară, pentru încălzire, ar putea ajunge la 12-17 miliarde de lei.

VEACESLAV IONIȚĂ, expert IDIS Viitorul: "Cei mai săraci oameni sunt exact în afara sistemului de gazificare și în afara sistemului căldurii centralizate. În mediul rural, aproape 90 la sută din gospodării, se încălzesc cu lemne sau cărbune."

În acest an, moldovenii vor avea nevoie de un milion de metri cubi de lemne. Costurile statului se vor ridica la cel puțin 2 miliarde de lei. În acest caz apar câteva probleme, spune experul. Moldsilva va gestiona și va distribui lemne celor mai săraci oameni, la preț social, ceea ce înseamnă că vulnerabilități la corupție și defrișări ilegale de pădure.

VEACESLAV IONIȚĂ, expert IDIS Viitorul: "Oficial, populația Republicii Moldova cumpără de la Moldsilva anual, aproximativ 500 de mii de metri cubi de lemne. Însă, aceste lemne, cu certitudine, nu ajung pentru încălzire, de aceea eu estimez că cel puțin încă 500 de mii de metri cubi de lemne sau resturi vegetale, pot fi vreascuri, când se taie vița de vie, deci alte 500 de mii de metri cubi sunt neoficial, fie sunt pe gratis, fie contra unei anumite sume de bani."

Potrivit expertului, gospodăriile casnice consumă, în sezonul de iarnă, aproximativ 280 de milioane de metri cubi de gaze naturale pentru încălzire. De asemenea, se consumă 65 de mii de tone de cărbuni. Potrivit lui Ioniță, în condițiile agravării situației pe piața gazelor, 80 la sută dintre moldoveni riscă să nu-și mai permită să achite facturile pentru gaz. Timp de zece ani moldovenii cheltuiau anual, în medie, pentru încălzirea locuințelor, 3-4 miliarde de lei.

VEACESLAV IONIȚĂ, expert IDIS Viitorul: "Șocul a fost că, anul trecut, noi a trebuit să cheltuim șapte miliarde, dar ne-a ajutat faptul că cea mai mare parte din aceste cheltuieli au fost compensate de către stat. Pentru persoanele care se încălzesc cu lemne și cărbune, șocul nu a fost atât de mare, ei sunt într-o sărăcie totală de mulți ani de zile și la ei nu s-a schimbat nimic."

Potrivit lui Ioniță, în acest an încălzirea cu gaz va costa de șase ori mai scump comparativ cu anii precedenți. Ca soluție pe termen lung, susține expertul, moldovenii au o singură soluție - instalarea pompelor de căldură. Numai că, în acest caz, apare o altă problemă.

VEACESLAV IONIȚĂ, expert IDIS Viitorul: "Rețeaua noastră electrică nu rezistă și acum va trebui să construim încă o rețea, pentru ca cetățenii noștri să se poată încălzi mai ieftin."

O pompă de căldură generează de patru ori mai multă energie termică, care costă de două ori mai ieftin. Și panourile fotovoltaice reprezintă o oportunitate de a economisi. Dacă se va investi în panouri fotovoltaice, în trei ani pot fi răscumpărate cheltuielile. Potrivit datelor statistice, Republica Moldova are 1 milion 319 mii de locuințe. Cel puțin 200 de mii dintre acestea sunt însă părăsite.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie