Parlamentul Georgiei a aprobat controversata lege în primă lectură, cu 83 de voturi din 150
Externe 17 aprilie 2024, 20:23 | 233

Parlamentul Georgiei a adoptat, în prima lectură, controversata lege de inspirație rusească privind „agenții străini”. Se întâmplă după ce mii de georgieni au protestat, de la începutul săptămânii, în fața Parlamentului împotriva noii legi. Manifestațiile s-au lăsat cu arestări și ciocniri cu forțele de ordine. În Rusia, o lege similară este folosită de Kremlin ca să reducă la tăcere disidenții și presa incomodă.

În ciuda protestelor din ultimele zile, în care oamenii au cerut guvernului să retragă proiectul care impune organizațiilor cu finanțare externă, care au activități „politice”, să se înregistreze ca atare la autorități, Parlamentul Georgiei a aprobat controversata lege în primă lectură, cu 83 de voturi din 150. Criticii georgieni ai proiectului spun că acesta este făcut după modelul legislației de la Kremlin și are drept unic scop reprimarea disidenței, așa cum s-a întâmplat și în Rusia.

Protestatarii au scandat „Rușii! Rușii!” către cordoanele de poliție care au protejat Parlamentul cu tunuri de apă. Ministerul de Interne de la Tbilisi a anunțat că 14 protestatari au fost reținuți pentru încălcarea ordinii publice și un ofițer de poliție a avut nevoie de îngrijiri medicale după ce a fost rănit.

Promotorii legii spun că ea nu este inspirată de legislația rusă, ci de cea din țări democratice precum Statele Unite sau Australia și urmărește să asigure transparența vieții publice.

Criticii, inclusiv președintele pro-european, Salome Zurabișvili, spun că legea, criticată și de Bruxelles, contravine aspirațiilor țării de aderare la Uniunea Europeană.

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al liderului de la Kremlin, a spus că acest subiect este folosit pentru a „alimenta sentimente antirusești”.

Pentru a deveni lege, Parlamentul georgian trebuie să voteze proiectul în încă două lecturi.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie