PSRM și PCRM sunt tot mai aproape de crearea unui bloc electoral pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie
Politic 7 mai 2021, 17:26 | 1042

S-au certat, s-au acuzat de toate relele și au declarat că drumurile lor nu se vor mai intersecta vreodată, dar acum sunt tot mai aproape de a redeveni camarazi de luptă politică. Vorbim despre Igor Dodon și Vladimir Voronin, care negociază în aceste zile formarea unui bloc electoral de stânga pentru a participa împreună la alegerile anticipate din 11 iulie. Comuniștii anunță că fruntașii partidului, Vladimir Voronin și Oleg Reidman, vor continua consultările cu PSRM privind formarea blocului, iar Igor Dodon spune că i-a trimis ”scrisoare oficială” liderului comuniștilor.

Igor Dodon și-a filmat noua ediție a emisiunii sale politice în Catedrala Tuturor Sfinților din capitala Belarusului, acolo unde s-a întâlnit și cu liderul contestat de la Minsk, Aleksandr Lukașenko. Dodon a spus că Moldova este în pericol ”din cauza unioniștilor și a partidelor de drepta” și că, din acest motiv, ”toți stataliștii și patrioții adevărați trebuie să-și unească eforturile”.

IGOR DODON, președintele PSRM: "Eu vreau să vă informez că noi am adresat o scrisoare oficială semnată de mine, pe numele domnului Voronin, cu propunerea de a crea un bloc electoral. Noi suntem gata să facem acest lucru. Trebuie să lăsăm tot ce a fost în trecut. Mult vorbea Voronin rău despre mine. Ne criticau. Noi i-am criticat dar când e vorba de interesele statului și interesele cetățenilor, haideți să lăsăm totul deoparte și să salvăm țara."

Dodon a adăugat că, dacă va bate palma cu Voronin, blocul socialiștilor și al comuniștilor ar putea fi înregistrat la CEC chiar săptămâna viitoare. Declarațiile lui Dodon vin după ce Comitetul Executiv Politic al Partidului Comuniștilor s-a întrunit ieri în ședință și a adoptat o rezoluție în care se menționează că ”deși PCRM rămâne pe aceleași poziții în evaluarea activității socialiștilor și a lui Igor Dodon, există riscuri mari pentru Moldova în contextul anticipatelor”, iar din acest motiv președintele partidului, Vladimir Voronin, și secretarul Comitetului Central al PCRM, Oleg Reidman, au fost împuterniciți să continue negocierile cu reprezentanții socialiștilor, pentru crearea unui bloc electoral. În cei zece ani, de când Igor Dodon a părăsit Partidul Comuniștilor, Vladimir Voronin l-a criticat dur de zeci de ori, l-a acuzat de lipsă de demnitate și a făcut haz pe seama lui. Nici Dodon nu a ezitat să-i arunce replici acide lui Voronin. Laitmotivul duelurilor verbale între cei doi au fost TRĂDĂRILE.

VLADIMIR VORONIN, președintele PCRM: "Uitați-vă pe rândul de sus! Ce e scris? Dodon Igor! Semnătura este? Este! Și mai departe - Vitiuc Vladimir. Semnătura este? Este! Violeta Ivanov ”krasavița” în ”șube” noi în toată ziua. Iată așa! Iată-i, ei toți! 3,00-3,04 Aceștia au semnat. Aceștia-s Iuda. Aceștia toți sunt Iuda."

IGOR DODON, președintele PSRM: "Vladimir Nicolevici, dar mata când ai scris cerere să pleci din funcția de președinte și i-ai dat țara lui Ghimpu, erai mare erou, da? Dar când ai vândut la ”puciok” deputații către Plahotniuc? Întâi pe Tkaciuk l-ai dat afară, pentru că lui Plahotniuc nu-i era convenabil ca Tkaciuk să fie lângă matale. Iar apoi i-ai vândut 14 deputați lui Plahotniuc ca să-și facă majoritate în ianuarie 2016. Erai mare erou? Acum o face pe marele erou și apărător? și dai sfaturi?? Atunci vă tremurau pantalonii și acum vă tremură pantalonii în fața lui Plahotniuc."

VLADIMIR VORONIN, președintele PCRM: "Despre ”puciok” și despre altele, el trebuie să vorbească când l-a votat pe Timofti cu Zinaida Greceanîi împreună, când au votat multe alte chestii cu când se scula în ”stoika smirno” în fața lui Plahotniuc, în Parlament, când a luat toate aceste ”kulioace” iată aici trebuie să răspundă!"

Mai mult, Voronin spunea chiar că Dodon e nefrecventabil și că nu are de gând nici măcar să-l salute vreodată.

VLADIMIR VORONIN, președintele PCRM: "Eu nu-l recunosc pe dânsul ca președinte. Nici nu-l salut. Nu. În niciun caz! El s-a apropiat să dea mâna. Eu m-am întors cu spatele. Chiar în ziua în care s-au marcat 25 de ani a Constituției Republicii Moldova, în sala festivă. Făceau sondaj - care ar fi atitudinea mea dacă Dodon m-ar fi decorat pe mine cu Ordinul Republicii? Eu i-am spus să și-l pună el pe gât și să umble pe unde vrea și cât vrea! Eu niciodată din mâinile lui Dodon n-o să iau nimic. Nici o fărâmitură de pâine!"

Vladimir Voronin și-a făcut chiar și ”mea culpa” pentru că, prin declarațiile sale, l-a sprijinit pe Dodon în campania prezidențială din 2016.

VLADIMIR VORONIN, președintele PCRM: "Eu regret foarte mult și îmi cer scuze față de toată Moldova. Eu am crezut că el e cu totul altfel. Măcar că ne-a trădat, măcar că a făcut multe prostii. Dar, mă rog, pentru Moldova câteodată trebuie de depășit aceste relații reciproce, trebuie să te ridici la responsabilități față de țară, dar nu față de un individ, oricine ar fi fost el. Cu părere de rău. Ptiu."

Opinia ta contează. Comentează!