Totalurile summitului CPE
Politic 1 iunie 2023, 19:36 | 863

”Am reunit întregul continent pentru a reafirma hotărârea noastră colectivă și fermă de a readuce pacea în Europa”. Declarația a fost făcută de către președintele Maia Sandu într-o conferință de presă susținută împreună cu primi miniștrii Cehiei și al Spaniei, la încheierea celui de-al doilea Summit al Comunității Politice Europene.

MAIA SANDU, președintele Republicii Moldova: "Astăzi ne-am arătat puterea și unitatea într-un moment în care stabilitatea continentului nostru este în pericol. Am arătat că suntem uniți împotriva celei mai mari agresiuni militare de la al Doilea Război Mondial încoace și împotriva încălcării dreptului internațional. I-am spus președintelui Ucrainei că vom sta alături de Ucraina atâta timp cât va fi nevoie. Ca președinte al Moldovei știu că dacă nu ar fi fost rezistența și curajul Ucrainei, propria mea țară ar fi fost amenințată. Astăzi am vorbit despre securitate, despre nevoie de a proteja continentul european de război, agresiune și amenințări hibride. Am fost cu toții de acord că ne vom continua eforturile de a integra continentul nostru printr-o mai mare cooperare strategică, o mai bună conectivitate, și mai multe acțiuni în materie de energie, reziliență și climă."

PEDRO SANCHEZ, premierul Spaniei: "Moldova este membră a familiei europene și salutăm eforturile pe care le face pentru a deveni membră a UE. Vă încurajăm în acest efort și vă asigurăm de întregul nostru sprijin. Astăzi ne-am unit pentru a doua oară după prima reuniune de la Praga. Și acum vrem să transmitem un mesaj de forță, de unitate, mai ales în contextul războiului de agresiune a Rusiei împotriva Ucrainei. Principiile și regulile internaționale sunt puse în pericol din cauza acestei acțiuni și de aceea trebuie să reacționăm. Am făcut un schimb de păreri pentru a găsi soluții comune pentru a identifica bune practici și de a apropia societățile noastre și de a crea pace și stabilitate în Europa. Securitatea a fost o altă temă de discuție. Ne-am concentrat pe amenințările hibride, pe securitatea nucleară. L-am avut printre noi și pe președintele Zelenski și am putut să-i mulțumim din nou pentru asigurarea păcii și securității în Ucraina."

PETER FIALA, premierul Cehiei: "Admir curajul Moldovei și modul în care face față Rusiei și cum face față efectului atacului barbar a Rusiei împotriva Ucrainei. Astăzi transmitem din nou un mesaj puternic."

Liderii occidentali au pus în discuție eforturile comune pentru pace, în contextul războiului din Ucraina și al crizelor conexe, apărarea democrației, consolidarea securității energetice și reziliența statelor europene. Comunitatea Politică Europeană a fost creată în 2022, la inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron.

Opinia ta contează. Comentează!