Siegfried Mureșan afirmă că UE va oferi RM sprijin financiar pentru a depăși criza energetică
Economic 26 octombrie 2021, 20:08 | 1256

Republica Moldova poate miza pe sprijinul Uniunii Europene în depășirea crizei gazelor naturale și asigurarea independenței energetice. Declarația a fost făcută de eurodeputatul Siegfried Mureșan, vicepreședinte al Partidului Popular European, în cadrul emisiunii ”Ora Expertizei” de la Jurnal TV. Ulterior, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a atras atenția că ”Uniunea Europeană este alături de Republica Moldova”.

SIEGFRIED MUREȘAN, europarlamentar român: "Uniunea Europeană, sunt sigur, că va veni cu sprijin financiar, sub forma unei asistențe macrofinanciare în perioada imediat următoare. Avem cele 600 de milioane de euro pentru dezvoltare economică și trebuie să tragem concluzia că este nevoie ca o parte semnificativă din această sumă să meargă în creșterea independenței energetice a Republicii Moldova și în modificările la infrastructura energetică, tocmai pentru a reduce dependența energetică a Republicii Moldova."

Potrivit europarlamentarului român, comunitatea europeană examinează posibilitatea alocării fondurilor pentru compensarea poverii financiare, care ar urma să cadă pe umerii cetățenilor. Siegfried Mureșan a mai declarat că România nu va lăsa la greu Republica Moldova și va identifica soluții pentru a livra gaze naturale prin intermediul gazoductului Iași-Chișinău.

La rândul său, deputatul PAS Radu Marian a declarat că gigantul rus Gazprom invocă o datorie a malului drept la gazele naturale, care nu este clar de unde și cum a apărut. În aceste condiții, deputatul spune că trebuie să fie făcut un audit extern la Moldovagaz și să fie evaluată inclusiv activitatea șefului întreprinderii moldo-ruse, Vadim Ceban.

RADU MARIAN, deputat PAS: "Noi trebuie să vedem care, de fapt, este datoria reală, ce datorii acolo sunt, dacă nu cumva e invers și să vedem mai departe. Nu poate Republica Moldova să plătească pentru gaz mai mult decât o fac țările din regiune. Referitor la activitatea domnului Ceban. Cu siguranță, întrebările care se pun la activitatea Dumnealui sunt legitime și nu doar la activitatea sa, dar și la conducerile precedente și ele sunt sigur că vor fi evaluate de autorități. Acum eu nu pot să mă expun. Cel mai bine ar fi să se expună Guvernul, ministerul. Dar eu nu doar în calitate de deputat, dar și în calitate de cetățean, am anumite întrebări și sunt sigur că activitatea acestuia trebuie evaluată și va fi evaluată."

TUDOR ȘOITU, expert în domeniul energetic: "În anul 2001, conform actului de contrul al Curții de Conturi, am depistat o sumedenie de încălcări - de la formarea capitalului social, active introduse, achitare a cotelor de participare, includerea sau neincluderea în capitalul social, tranzit, repartizarea veniturilor de la tranzitarea gazului și multe-multe altele. La momentul stingerii și răscumpărării cambiilor, datoriile au fost stinse, dar a fost stinsă 96% datoria Transnistriei."

Moldovagaz nu a răspuns solicitărilor noastre de a comenta declarațiile din cadrul emisiunii ”Ora Expertizei”, inclusiv perspectiva unei evaluări a activității lui Vadim Ceban la cârma întreprinderii.

Șeful Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, anunță că avut o discuție telefonică cu președintele Maia Sandu, în cadrul căreia s-a accentuat că blocul comunitar analizează acum măsuri suplimentare de sprijin pentru Republicii Moldova. Cât privește informațiile apărute luni în presa ucraineană precum că Naftogaz ar fi gata să livreze 700 de milioane de metri cubi de gaze naturale Republicii Moldova, premierul Natalia Gavrilița a spus că este vorba despre o ”știre falsă care trebuie tratată ca atare”.

Opinia ta contează. Comentează!