Ședința CSM, fără cvorum
Justiţie 3 decembrie 2019, 17:44 | 1530

Încă o ședință a Consiliului Superior al Magistraturii, a șasea la număr, a fost amânată din lipsă de cvorum. De această dată, au lipsit ministrul Justiției, Fadei Nagacevschi, și membrul CSM Victor Micu. În schimb, a venit noul procuror general, Alexandr Stoianoglo. El ne-a confirmat că este cerută urmărirea penală a judecătorului CSJ Oleg Sternioală.

Acum o lună, judecătorul Curții Supreme de Justiție Oleg Sternioală a fost reținut pentru 72 de ore. La scurt timp, el a acționat CSM în judecată pentru emiterea acordului de reținere, aducere silită, percheziție și arestarea sa. Curtea de Apel a suspendat hotărârea, prin care Sternioală a fost lipsit de imunitate. Atunci, procurorul interimar a solicitat eliberarea acordului în privința lui Oleg Sternioală într-o cauză penală pornită pentru spălare de bani în proporții deosebit de mari. Temei pentru începerea urmării penale au servit investigațiile jurnalistice referitoare la averea lui Oleg Sternioală, materialele analizei operaționale și raportul de autosesizare întocmit de procuror. Verificările premergătoare anchetei au arătat că judecătorul CSJ a acumulat, împreună cu membrii familiei sale, venituri de aproximativ șapte milioane de lei pe parcursul unei perioade de referință. În aceeași perioadă, Oleg Sternioală, împreună cu membrii familiei sale, a cumpărat bunuri de lux de 13,8 milioane de lei. Din datele oferite de Procuratura Anticorupție, trezea bănuieli diferența de 6,7 milioane de lei dintre veniturile și cheltuielile lui Sternioală, care ar fi bunuri ilicite tăinuite. Proveniența și originea lor ar fi deghizată prin transcrierea dreptului de proprietate pe terțe persoane, fapt ce urmează a fi dovedit în cadrul urmării penale.

Fostul ministru al Justiției Olesea Stamate l-a acuzat pe succesorul său, Fadei Nagacevschi, de boicotarea intenționată a ședințelor Consiliului Superior al Magistraturii. În opinia Olesei Stamate, Fadei Nagacevschi nu vine la ședințe pentru că ar executa ordinele cuiva. Asta în contextul în care CSM-ului i se cere să dea acordul pentru reținerea și arestarea judecătorului Oleg Sternioală.

Ea s-a referit și la mesajul Asociației Judecătorilor către ministrul Justiției, prin care se cere „iniţierea discuțiilor cu factorii de decizie din sistemul judecătoresc pentru a ieși din impasul din ultima perioada”.

De cealaltă parte, ministrul Justiției, Fadei Nagacevschi, ne-a comunicat că absența sa este justificată, întrucât a avut o ședință „urgentă” în legătură cu automutilarea unui deținut din Penitenciarul Soroca. 

Opinia ta contează. Comentează!