Listele electorale, la control
Justiţie 19 mai 2023, 16:16 | 419

Ofițerii Centrului Național Anticorupție și procurorii au început astăzi procedura de examinare și desigilare a plicurilor cu listele electorale, ridicate recent în timpul perchezițiilor efectuate la Comrat, în dosarul privind coruperea alegătorilor și finanțarea ilegală a Partidului Șor. Toată procedura se face în prezența șefei Comisiei electorale a autonomiei găgăuze, Iana Covalenco, se arată într-un comunicat al CNA.

Potrivit sursei citate, ofițerii copiază listele electorale, iar după încheierea procedurii, toate plicurile cu listele sigilate vor fi restituite Curții de Apel Comrat. De asemenea, CNA a numit un interpret pentru a asigura traducerea în limba rusă pentru membrii CEC.

COMUNICATUL CNA: "Procesul de desigilare a plicurilor a fost documentat, cu ulterioara atașare a imaginilor la cauză. Niciunul dintre cei prezenți nu a avut obiecții. Acțiunile efectuate de ofițerii CNA sub conducerea Procuraturii Anticorupție nu afectează, la etapa actuală, procesul judiciar de validare a alegerilor."

Marți, 15 mai, mascații de la CNA și cei de la Inspectoratul National de Investigații au descins la Comisia electorala din Comrat după ce instituția a confirmat rezultatele alegerilor din regiune, care o califică pe Evghenia Gutul drept câștigător al scrutinului. CNA a anunțat că au fost ridicate liste cu alegatori, care conțin persoane decedate sau aflate peste hotare și din numele cărora s-ar fi votat. Potrivit anchetei, mulți alegători au fost aduși organizat din alte raioane în scopul votării candidatului Partidului Șor. Tot marți seara, Adunarea Populara de la Comrat a votat pentru susținerea deciziei Comisiei electorale de a o recunoaște drept bașcan al autonomiei pe Evghenia Gutul.

La o săptămână după primul tur al alegerilor din autonomia găgăuză, poliția a publicat imagini video și interceptări în urma perchezițiilor desfășurate în cadrul dosarului privind coruperea alegătorilor de către reprezentanții Partidului Șor. Oamenii legii au arătat inclusiv liste și înscrisuri cu informații despre persoane și mijloacele financiare achitate pentru determinarea alegătorilor s-o voteze pe Evghenia Guțul. Zece reprezentanți ai Partidului Şor sunt vizați în acest dosar.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie