Deputații PAS au votat, în prima lectură, proiectul care prevede reîntoarcerea „Teleradio-Moldova” sub control parlamentar
Politic 22 octombrie 2021, 15:48 | 956

Societatea civilă semnalează pericole după ce majoritatea parlamentară PAS a votat ieri, în prima lectură, un proiect de lege ce prevede întoarcerea companiei „Teleradio-Moldova” sub control parlamentar. Există riscul instituirii controlului politic și cenzurii, susțin experții media. Potrivit proiectului PAS, directorul general al televiziunii publice ar urma să fie desemnat și demis de legislativ. O altă prevedere se referă la Consiliul Audiovizualului membrii căruia vor putea fi demiși în cazul unei aprecieri negative a Parlamentului asupra raportului anual de activitate al acestei instituții.

Într-o declarație semnată de șapte ONG-uri de media se arată că prevederile proiectului de lege ce vizează modificarea Codului serviciilor media audiovizuale sunt îngrijorătoare.

DECLARAȚIA ONG-URILOR DE MEDIA: "Modificările propuse permit, în mod obiectiv, oricărei majorități parlamentare să facă uz de mecanismul de retragere din funcție a membrilor organelor de supraveghere și conducere a furnizorului public de servicii media audiovizuale. Totodată, acestea pot determina subordonarea membrilor organelor de conducere și control ale TRM față de puterile politice aflate la guvernare."

Directorul executiv al Asociației Presei Independente, Petru Macovei, susține că un astfel de proiect atrage anumite riscuri, dar atenționează că și fără aceste prevederi televiziunea publică a fost mereu controlată politic.

PETRU MACOVEI, directorul executiv al API: "Nu înțeleg argumentele celor care spun că televiziunea va încăpea pe mâinile politicului. Ea acuma este pe mâinile politicului și din punctul asta de vedere reforma este salutabilă. Categoric este nevoie de o reformă substanțială, în asigurarea managementului acestei instituții. Marele pericol este că următoarele guvernări o să poată proceda la fel. "

Membrii Consiliului Audiovizualului susțin că acest proiect este un atentat la independența mass media.

ALA URSU-ANTOCI, președinte CA: "Noi ce, suntem animale de la circ pentru a fi dresați? Se atentează foarte grav la mass-media din Republica Moldova, la independența mass-mediei. Se instaurează un control politic asupra unicii instituții de reglementare și a unicului furnizor național de servicii media."

Larisa Manole, membru CA: "În 2002 am fost printre membrii Comitetului de grevă și am luptat împotriva cenzurii, pentru libertatea de exprimare și pentru transformarea companiei Teleradio-Moldova în instituție publică. Atunci a existat un dosar la CEDO căreia i s-a dat câștig de cauză și Republica Moldova a fost sancționată pentru încălcarea libertății de exprimare, pentru cenzură la TRM. Nu înțeleg de ce acum se încearcă să se revină la situația care a fost până în 2002”."

Parlament a aprobat ieri controversatul proiect care, între altele, prevede și revizuirea mecanismului de constituire a Consiliului de supraveghere al furnizorului public național de servicii media și al Consiliului Audiovizualului.

LILIANA NICOLAESCU-ONOFREI, deputat PAS: "Trei membri propuși de fracțiunile parlamentare, cu respectarea proporționalității majorității și a opoziției parlamentare, un membru propus de președintele Republicii Moldova, un membru propus de Guvern, doi membri propuși de organizații ale societății civile."

ADELA RĂILEANU, deputat BCS: "În Acordul de Asociere RM-UE este art.131 care prevede independența mass-media. Vă asigur că noțiunea de independență din acest articol nu este sinonimă cu noțiunea de control parlamentar. -Votul pentru Legea 283 vă asigur că va fi unul pentru cenzură, va fi un vot împotriva jurnaliștilor de la Teleradio-Moldova. -Vă rugăm să nu speculați. -Și va fi un pas spre un regim cu apucături de dictatură. Din acest motiv fracțiunea noastră nu va participa la votarea acestui proiect de lege."

LILIANA NICOLAESCU-ONOFREI, deputat PAS: "Putem doar să ne exprimăm regretul. Dumneavoastră nici la comisie nu ați vrut să participați, dar ar fi fost cazul, totuși, să puneți umărul ca să avem o responsabilizare maximă în aceste două instituții."

Amintim că, până în 2019, Compania ”Teleradio-Moldova” s-a aflat mereu sub control parlamentar.

Opinia ta contează. Comentează!