Președintele Maia Sandu a desemnat-o astăzi pe Natalia Gavrilița la funcția de prim-ministru
Politic 30 iulie 2021, 16:09 | 1511

Natalia Gavrilița este candidatul desemnat la funcția de prim-ministru al Republicii Moldova. Președintele Maia Sandu a semnat decretul în acest sens, după consultările avute cu fracțiunile parlamentare. Reprezentanții Blocului Comuniștilor și Socialiștilor nu fost la întrevederea cu șeful statului.

MAIA SANDU, președintele Republicii Moldova: "Am toată încrederea că prim-ministrul desemnat va veni cu o echipă integră și profesionistă și că maximum în două săptămâni Republica Moldova va avea un nou guvern, care să însemne și un nou început pentru țară."

Natalia Gavrilița spune că, la începutul săptămânii viitoare, va publică lista potențialilor miniștri.

NATALIA GAVRILIȚA, premier desemnat: "Sunt onorată și hotărâtă să împlinesc așteptările cetățenilor. La începutul săptămânii viitoare voi face publică lista de miniștri și sper, tot săptămâna viitoare, să avem învestirea în Parlament. Urmează o perioadă de muncă, reorganizare a instituțiilor de stat și recuperare economică."

De dimineață, la Președinție, au fost invitate fracțiunile parlamentare. Președintele fracțiunii PAS, Mihail Popșoi, susține că în garnitura guvernamentală se vor regăsi și deputați PAS.

MIHAIL POPȘOI, președintele fracțiunii PAS: "-Este firesc să se regăsească și unii colegi din fostele garnituri guvernamentale, dar și persoane noi. Cu siguranță vor fi și persoane din exterior. -Din alte partide vor fi? -Nu știu exact, dar cu siguranță vor fi oameni din afara PAS."

Partidul Șor a anunțat că va susține candidatura Nataliei Gavrilița la funcția de premier.

MARINA TAUBER, secretarul fracțiunii Partidul ȘOR: "Noi înțelegem că candidatul acesta o să fie votat și poziția noastră este una constructivă, toate procedurile trebuie să treacă cât mai repede ca Guvernul viitor să poată să soluționeze problemele și criza profundă în care noi suntem."

Fracțiunea Blocului Comuniștilor și Socialiștilor a refuzat să vină consultări, invocând că a cerut ca acestea să fie organizate la Parlament, nu la Președinție.

CORNELIU FURCULIȚĂ, vicepreședinte al BCS: "-Indiferent ce candidatură va fi, inclusiv și Natalia Gavrilița, care a avut deja două tentative și în cadrul cărora nu a acumulat niciun vot măcar de la deputații ei, noi suntem într-o opoziție care va critica ferm și dur această guvernare și va taxa toate greșelile. -Veți susține sau nu această candidatură? -Evident că nu."

După semnarea decretului de desemnare a Nataliei Gavrilița la funcția de premier, aceasta a primit pază SPPS și mașină de serviciu.

Opinia ta contează. Comentează!