Piața valutară, în declin
Economic 5 iunie 2020, 00:51 | 2315

Republica Moldova intră într-o criză foarte puternică. Drept dovadă sunt evoluțiile de pe piața valutară și, în mod special, vânzările de valută ale persoanelor fizice, care în două luni de carantină, au înregistrat cea mai profundă cădere din ultimii cel puțin zece ani. Este concluzia unui studiu, pe care l-a prezentat astăzi economistul IDIS Viitorul, Veaceslav Ioniță.

Veaceslav Ioniță atrage atenția că anul trecut, în lunile martie-aprilie, persoanele fizice au vândut pe piața locală valută în valoare de 560 de milioane de dolari, iar anul acesta - doar 350 de milioane, ceea ce reprezintă o prăbușire de aproape două ori. Totodată, în lunile martie și aprilie, volumul transferurilor de peste hotare a scăzut cu 18 milioane de dolari.

Ioniță spune că volumul scăzut al vânzărilor de valută se explică nu doar prin faptul că cetățenii practic nu a avut consum în lunile martie și aprilie, dar și prin aceea că pe timp de criză, populația își schimbă brusc comportamentul în ceea ce ține de achiziții.

Ioniță menționează că în acest an, Banca Națională a fost nevoită să scoată pe piață 180 de milioane de dolari, pentru ca să mențină cursul valutar. În opinia expertului, păstrarea leului puternic poate fi periculoasă, deoarece producătorii locali nu pot face față concurenței producătorilor străini, iar marfa autohtonă ajunge să fie mai scumpă comparativ cu cea din țările vecine. 

Opinia ta contează. Comentează!