Orchestra Ministerului de Interne de la Chișinău i-a fascinat pe francezi la celebrul Festival de muzică „Carnaband's Show”
Cultură 26 februarie 2024, 15:55 | 1127

Orchestra Ministerului de Interne de la Chișinău i-a fascinat pe francezi, la finele săptămânii trecute, la celebrul festival de muzică de paradă „Carnaband's Show” din cadrul Carnavalului din Chalon sur Saône, ajuns la a 103-a ediție. Alături de orchestrele din șase țări, artiștii din Republica Moldova au cântat în fața a peste șapte mii de spectatori. Cum s-a desfășurat carnavalul, vedeți din reportajul echipei noastre de filmare, care i-a însoțit pe artiști în voiajul lor din Franța.

VLADA TOMESCU, reporter Jurnal TV: "Suntem în incinta Centrului Le Colisee, unde sâmbăta pe marea scenă vor urca peste 300 de artiști! Până atunci, orchestrele din șapte țări se pregătesc intens. În spatele meu sunt artiștii orchestrei carabinierilor din cadrul Ministerului de Interne, care fac ultimele repetiții pentru a excela în competiție. La Festivalul „Carnaband's Show” de la Chalon sur Saône sunt așteptați aproape patru mii de spectatori."

La capătul unei călătorii pe o distanță de 2 mii 500 de kilometri, parcurși cu autocarul, orchestra carabinierilor a ajuns la destinație: orașul Chalon sur Saône, din estul Franței. După un scurt răgaz, au început repetițiile pentru festival.

OLEG CAZACU, locotenent-colonel și dirijor al orchestrei ”Model”: "Suntem pentru a treia oară la festivalul Chalon sur Saone, este o ediție jubiliară de 20 de ani. Am venit pentru a prezenta Republica Moldova și Inspectoratul General de Carabinieri, imaginea pozitivă și a ministerului de interne. Am fost primiți destul de călduros de partea franceză."

La festivalul din acest au participat orchestre din Bulgaria, Țările de Jos, Spania, Turcia, Italia, Republica Moldova și Franța.

SEBASTIEN MERCEY, moderator al festivalului: "Este un festival care marchează a XX-a aniversare. Este un festival înscris în lista festivităților carnavalului și este un eveniment muzical unic de acest fel în Franța. Peste 600 de muzicanți și artiști vor urca în scenă în această după-amiază și seara. Mai mult de șapte mii de persoane și-au rezervat biletele pentru aceste două reprize a evenimentului."

Orchestra franceză din Lille a fost cea care a încheiat spectacolul.

MARTIAL DRAPEAU, dirijor, orchestra de muzică de infanterie, Lille: "Sunt bucuros că i-am întâlnit pe prietenii noștri din orchestra de muzică de fanfară din Republica Moldova. Este o plăcere să ne întâlnim între națiuni. Ador să fac muzică împreună și să facem lucruri frumoase pentru publicul francez."

Startul festivalului a fost dat vineri seara, cu o defilare în stradă a artiștilor și orchestrelor.

Iar sâmbătă, publicul francez s-a delectat cu muzica orchestrelor la Centrul Le Colisee. Militarii din Chișinău au dat un adevărat spectacol.

Acest bărbat spune că a făcut cinci ore pe drum pentru a ajunge la acest festival pentru a vedea, în special, prestația Orchestrei „Model”.

Opinia ta contează. Comentează!