„Trebuie să știi când să te retragi. De fapt, el (n.r. Vlad Plahotniuc) voia să se retragă. În echipa noastră, am discutat după alegerile parlamentare, că trecem etapa negocierilor, să vedem cum se formează Guvernul. Maximum o perioadă de 6 luni stă la această guvernare și pe urmă transmite ștafeta la o altă generație din PDM. Era vorba despre Vladimir Plahotniuc, Constantin Botnari, eu eram într-o anumită măsură”, a declarat Candu, într-o emisiune la TV8.

Potrivit acestuia, Plahotniuc a comis două greșeli i-au fost fatale: reticența în tot ce ține de comunicarea în fața publicului, dar și faptul că a întârziat să se retragă.

„Am vorbit personal cu Plahotniuc: „Este cazul să ne retragem din politică. Noi am intrat în politică în acel context cu Vlad Filat, cu Mihai Ghimpu. Gata! Capitolul cela noi l-am trecut. Cred că este cazul și noi să ne retragem. Să lăsăm altă generație. PD a demonstrat în timp că poate să aibă mai mulți conducători. Trebuie să știi când să te retragi”, spune fostul președinte al Parlamentului.

El a recunoscut că mai comunică câteodată cu Vladimir Plahotniuc, dar nu știe unde se află.

„În ultimul timp comunic mai rar și mai rar. Fiecare cu agenda sa, cu ocupațiile lui. Nu vă pot spune unde este pentru că nu știu. Sănătos, voios? Asta am întrebat, dar unde este – nu. Nu vreau să-l pun nici pe el în situație, nici eu să încalc legea, pentru că, fiind în căutare, eu trebuie să spun unde este”, a argumentat Andrian Candu.

Deputatul a mai spus că s-ar fi gândit la plecarea din politică și după ce PDM a fost înlăturat de la Guvernare și chiar a discutat acest subiect cu noul lider al formațiunii, Pavel Filip, dar a decis în final să rămână.

„Am avut o discuție cu Pavel Filip în septembrie, înainte de Congres. Am spus că probabil e cazul să pui punct, la o anumită etapă în anumite chestiuni. I-am spus că am fost și acolo și acolo…Aș vrea să-mi iau doctoratul, să mă dedic mai mult familiei, dar înțeleg că acum în perioada asta grea până la congres, asta nu poți să o faci, și nu până la alegerile locale că e lovitură și pentru echipă. După aia au început grijile noastre politice cu Guvernul Maia Sandu, moțiunea și iarăși nu e momentul potrivit. La ora actuală, consider că prezența mea în echipă este încă necesară”, afirmă Candu.

Amintim că Vladimir Plahotniuc a renunțat la șefia PDM la sfârșitul lui iunie, fiind deja în afara granițelor Republicii Moldova, iar o lună mai târziu, pe 30 iulie, a renunțat la mandatul de deputat. La rândul său, Constantin Botnari, cunoscut ca „Borsetka” pentru rolul de curier al lui Plahotniuc, și-a depus mandatul pe 4 decembrie, după ce acest lucru i-a fost cerut insistent de Pavel Filip.