Parchetul European poate interveni în recuperarea banilor furați din Republica Moldova
Justiţie 12 iulie 2022, 19:31 | 816

Parchetul European poate interveni în recuperarea banilor furați din Republica Moldova! Asta a declarat astăzi la Chișinău procurorul șef european, Laura Codruța Kövesi. Intervenția se va face în cazul în care autoritățile ar dovedi conexiunea directă dintre fraudă și cetățenii vizați, care au emigrat în alte țări.

LAURA CODRUȚA KOVESI, șefa Parchetului European: "În măsura în care vom avea informații din partea autorităților moldovene că anumiți cetățeni moldoveni sau firme reprezentate de cetățeni moldoveni sunt implicate în astfel de activități cu siguranță putem deschide o anchetă și putem ajuta colegii procurori din Moldova în a identifica bunuri, a sechestra bunuri sau a investiga persoanele respective."

Kövesi a declarat presei că Republica Moldova va primi tot sprijinul Parchetului European în calea sa spre aderarea la Uniunea Europeană. Mai mult, Guvernul de la Chișinău va primi finanțări considerabile în perioada următoare în contextul obținerii statutului de țară candidată la Uniunea europeană. ”Prin urmare e nevoie de vigilență maximă ca banii să nu fie furați”, a subliniat procurorul șef european.

Programul vizitei oficialului european include semnarea unui acord între Procuratura Generală a Republicii Moldova și Parchetul European, care va facilita schimbul de informații. Despre acest lucru a vorbit în aceiași conferință de presă ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco.

SERGIU LITVINENCO, ministrul Justiției: "Aspectele de colaborare țin de ceea ce a spus și doamna procuror șef, legat de schimbul de informații de ordin strategic, sprijin în cazurile de extrădare, sprijin reciproc în situațiile de identificare a anumitor bunuri și alte elemente care să conțină acest acord, urmare al căruia va fi inițiată cooperarea dintre Procuratura Generală și Parchetul European."

Laura Codruța Kövesi se va afla la Chișinău până joi, 14 iulie. Astăzi, procurorul șef european s-a întâlnit cu președintele Maia Sandu și cu prim-ministrul Natalia Gavrilița. Mâine, Laura Codruța Kövesi are programată o discuție cu procurorul general interimar, Dumitru Robu.

Opinia ta contează. Comentează!