Deputații au aprobat proiectul privind compensarea cheltuielilor pentru gaze și energia termică
Economic 18 noiembrie 2021, 20:00 | 1274

Toți consumatorii casnici vor beneficia de compensații la facturile majorate la gaz și căldură. Ajutorul maxim pentru consumul de gaz va fi de 540 de lei, iar pentru energia termică - de 450 de lei. Deși a fost susținut și votat în prima lectură, proiectul a generat dezbateri aprinse în Parlament.

DAN PERCIUN, deputat PAS: "Bineînțeles, Guvernul și-ar fi dorit să compenseze întreaga majorare din tarife, dar există acele restricții bugetare obiective. În aceste condiții s-a mers pe formula compensării la 2/3 din majorare pentru primii 50 de metri cubi și la 50 la sută din majorare pentru următorii 100 de metri cubi. Pentru energia termică, o compensație de 2/3 din majorare pentru prima gigacalorie."

EDUARD SMIRNOV, deputat BCS: "Ceea ce se întâmplă astăzi este un experiment pe oameni!"

DAN PERCIUN, deputat PAS: "Noi am ajuns în situația în care am ajuns în luna septembrie-octombrie ca urmare a 30 de ani când guvernările nu și-au făcut temele pe acasă și nu s-au pregătit pentru negocieri complicate cu un monopolist."

ELENA BODNARENCO, deputat BCS: "Până la 50 de metri cubi de gaz folosesc cei, care nu utilizează gazul pentru a se încălzi, dar îl folosesc doar pentru plita de gaz. Sau pensionarii, care economisesc și nu pornesc căldura, dar dorm îmbrăcați, încălțați și cu căciuli."

DAN PERCIUN, deputat PAS: "Calculele dumneavoastră nu-s neadevărate, dar sunt ușor manipulatorii. Sub 150 de metri cubi de gaz, asta este statistica, consumă 75 la sută din familii."

INGA SIBOVA, deputat BCS: "Colegii m-au informat că domnul Radu Marian locuiește într-o locuință unde toate serviciile sunt achitate de serviciile obștești. E corect sau nu?"

RADU MARIAN, deputat BCS: "Nu știu de unde ați luat. Eu stau la chirie și plătesc factura la gaz la fel ca toți cetățenii Republicii Moldova. Haideți să nu mințim aici în direct, în public."

VASILE BOLEA, deputat BCS: "-Tot ce se întâmplă la noi țară asta e o încercare a dumneavoastră în perioada respectivă să dregeți busuiocul. -Nu, tremurați. Nu dârdâiți."

ADRIAN BĂLUȚEL, deputat PAS: "Avem o opoziție care acum și-a adus aminte de o echitate socială, de compensații, de susținere. Cetățenii trebuie să-și aducă aminte că tot ce a putu această opoziție când a fost la guvernare a fost indexarea pensiei cu 12 lei." ZINAIDA GRECEANÎI, deputat BCS: "Cetățenii cel mai bine vor înțelege când vor primi facturile și nu ascultând discuțiile noastre, absolut inutile."

Potrivit proiectului, statul va compensa diferența de tarif pentru consumul de gaze, în perioada noiembrie 2021-martie 2022. Pentru implementarea acestuia sunt prevăzute 210 de milioane de lei în proiectul de lege privind modificarea Legii bugetului de stat pentru anul 2021, iar în proiectul legii bugetului de stat pentru anul 2022 - 900 de milioane de lei.

Opinia ta contează. Comentează!