Image-Description
Raportul UE: Noul Guvern al R.Moldova a avansat cu reforme cheie
Politic 13 septembrie 2019, 10:39 | 1521

În urma schimbării guvernului din iunie 2019, Republica Moldova a luat pași hotărâți în implementarea unor reforme cheie pentru a răspunde deteriorării standardelor democratice și a statului de drept, permițând cetățenilor să beneficieze pe deplin de Acordul de Asociere UE-Moldova.

Acest lucru rezultă din Raportul de Implementare al Acordului publicat de UE, în contextul Politicii Europene de Vecinătate revizuite, cu privire la implementarea angajamentelor din cadrul Acordului de Asociere UE-Moldova pe parcursul anului trecut.

Raportul va pregăti la Consiliul anual de Asociere UE-Moldova, care va avea loc la Bruxelles la 30 septembrie 2019, potrivit unui comunicat al Comisiei Europene.

"Noul guvern al Republicii Moldova a demarat un plan de reformă important pentru consolidarea democrației și a statului de drept în țară. Ne așteptăm ca autoritățile să își respecte angajamentele asumate și să pună în aplicare ambițiosul Acord UE-Moldova, în beneficiul cetățenilor noștri. Noi, UE, suntem pregătiți să continuăm să însoțim și să susținem acest demers, pentru că prețuim mult prietenia noastră”, a declarat Înaltul Reprezentant / Vice-Președinte Federica Mogherini.

Comisarul european pentru politica de vecinătate și negocieri de extindere, Johannes Hahn, a adăugat: "În iulie 2019 am reluat plățile pentru sprijinul bugetar; am semnat, de asemenea, împreună cu guvernul acorduri de finanțare pentru dezvoltare locală durabilă și stat de drept, care vor permite implementarea programelor ce aduc rezultate tangibile pentru oamenii din Moldova. Suntem pregătiți să intensificăm în continuare sprijinul financiar și sfaturile noastre ca răspuns la agenda de reformă robustă a guvernului. Toate acestea sunt semne clare ale aprecierii noastre pentru pașii deja luați și o încurajare a autorităților de a continua reformele ambițioase".

Raportul, pregătit de Serviciul European de Acțiune Externă și serviciile Comisiei Europene, arată că în timp ce reformele din sectorul economic și bancar au avansat pe parcursul anului 2018, reforme structurale fundamentale ale sistemului judiciar, lupta împotriva corupției, urmărirea penală a fraudei bancare din 2014 și asigurarea pluralității mass-media au rămas în urmă.

În urma invalidării netransparente a alegerilor locale de la Chișinău din iunie 2018, UE și alți actori internaționali au remarcat un regres în ceea ce privește statul de drept și starea democrației, valori și principii cheie ce stau la baza ambițiosului Acord de Asociere UE-Moldova. În lumina acestor evoluții, UE a decis în 2018 să pună în așteptare plățile pentru sprijinul bugetar și asistența macro-financiară, precum și să recalibreze și să reducă suplimentar sprijinul financiar.

Noul guvern, învestit în iunie 2019, s-a angajat la punerea în aplicare consolidată și consecventă a Acordului de Asociere cu Zona sa de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător, respectând pe deplin principiile sale centrale. Guvernul a adoptat o serie de programe axate pe reformele cele mai urgente și a luat măsuri semnificative, în special pe cadrul electoral, în lupta împotriva corupției și în de-politizarea instituțiilor statului.

Ca răspuns, Comisia a reluat asistența de sprijin bugetar și a semnat trei acorduri de finanțare cruciale, în valoare totală de cca 55 de milioane euro.

Opinia ta contează. Comentează!