SUA au anunţat joi o serie de sancţiuni împotriva Moscovei şi expulzarea a zece diplomaţi ruşi
Externe 15 aprilie 2021, 18:32 | 605

America a anunţat astăzi o serie de sancţiuni împotriva Moscovei şi expulzarea a zece diplomaţi ruşi. Joe Biden a semnat un decret, care va permite pedepsirea Rusiei, de manieră să producă "consecinţe strategice şi economice". Adoptarea unor noi sancţiuni contra Rusiei nu ar favoriza organizarea unei întâlniri Biden-Putin, propusă de Casa Albă, a reacționat Kremlinul.

Moscova a masat zeci de mii de soldaţi la graniţa cu fosta republică sovietică, în contextul în care, de la începutul anului, violenţele au fost reluate în conflictul din estul Ucrainei dintre forţele de la Kiev şi separatiştii pro-ruşi. Situația creată este examinată cu atenție la Washington.

JEN PSAKI, purtătoare de cuvânt a Casei Albe: "Am spus în trecut că suntem îngrijorați și am urmărit îndeaproape situația trupelor rusești la granița cu Ucraina. Secretarii Blinken și Austin sunt la Bruxelles în această săptămână, la întâlniri cu partenerii NATO. Sunt convinsă aceasta va fi un subiect de discuții."

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, i-a cerut Rusiei să îşi retragă trupele din apropierea graniţei cu Ucraina.

JENS STOLTENBERG, secretarul general NATO: "Acumularea militară a Rusiei este nejustificată, inexplicabilă și profund îngrijorătoare. Rusia trebuie să pună capăt acestei consolidări militare în interiorul şi în jurul Ucrainei, să renunţe la provocări şi să reducă imediat."

Administraţia Biden intenţionează să anunţe joi o serie de sancţiuni la adresa Rusiei. Se aşteaptă ca aproximativ 30 de entităţi să fie pedepsite pentru încălcarea securităţii cibernetice a companiei SolarWinds sau pentru amestec în alegerile din Statele Unite, iar aproximativ zece oficiali ruşi să fie expulzaţi. "Ostilitatea şi imprevizibilitatea acţiunilor americane ne obligă, în general, să fim pregătiţi pentru cele mai grave scenarii", a replicat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Opinia ta contează. Comentează!