Noul an începe cu scumpiri
Economic 3 ianuarie 2023, 19:31 | 585

Primele zile din noul an vin cu scumpiri. Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a majorat considerabil prețurile plafon de comercializare a carburanților. Motorina se va scumpi de la miezul nopții cu 46 de bani, iar benzina - cu 70 de bani, litrul. De vină sunt cotațiile în creștere ale petrolului pe piața internațională, dar și majorarea cotelor accizelor de la 1 ianuarie.

Potrivit deciziei ANRE, marja specifică la comercializarea cu amănuntul a produselor petroliere a fost majorată, din 1 ianuarie, cu 29 de bani. Totodată, au crescut și accizele la carburanți: cu 23 bani, pentru un litru de motorină, și cu 48 de bani - pentru un litru de benzină.

În pofida declarațiilor directorului general al ANRE, Veaceslav Untilă, precum că șoferii ar putea să nu simtă majorarea prețurilor la pompă, acestea au crescut brusc. Astfel, benzina A95 va costa de la miezul nopții 23 de lei și 32 de bani litrul, în creștere cu 70 de bani, iar motorina Standard se va scumpi cu 46 de bani, până la 23 de lei și 64 de bani litrul.

Șoferii sunt nemulțumiți de creșterea prețurilor, dar spun nu au de ales și se vor conforma situației.

De notat că în ultimele zile, prețul petrolului pe piața internațională a crescut cu aproximativ un dolar barilul.

Opinia ta contează. Comentează!