Elveția va oferi Republicii Moldova două milioane de franci
Economic 22 martie 2022, 16:00 | 891

Elveția va oferi Republicii Moldova două milioane de franci, dar și alt ajutor umanitar, pentru gestionarea crizei refugiaților din Ucraina. Anunțul a fost făcut de președintele Confederației Elvețiene, Ignazio Cassis, în cadrul întrevederii pe care a avut-o la Chișinău cu președintele Maia Sandu. Este pentru prima dată când un președinte al Elveției vizitează Republica Moldova.

Maia Sandu i-a spus omologului său elvețian că Republica Moldova și-a deschis hotarele pentru refugiații ucraineni, iar dintre cei 360 de mii de oameni care au intrat în Republica Moldova de la începutul războiului, aproximativ 100 de mii au rămas aici. Șefa statului a atenționat că cetățenii moldoveni ajută refugiații, dar Moldova dispune de resurse limitate și are nevoie de ajutorul partenerilor internaționali. Un alt subiect al discuțiilor a fost situația economică din regiune.

MAIA SANDU, președintele Republicii Moldova: "Importatorii și exportatorii legați de piețele din Est suferă pierderi mari. Moldova ratează investiții. Securitatea economică a regiunii rămâne complicată. În acest context, deschiderea piețelor alternative, cum ar fi cea a Elveției, pentru produsele noastre, care nu mai pot ajunge pe piețele din Est din cauza războiului, ar fi un gest de sprijin clar și univoc pentru antreprenorii din Moldova."

Președintele Elveției, Ignazio Cassis, a spus că țara sa își propune să încheie un acord de liber schimb cu Republica Moldova. În plus, Elveția va oferi țării noastre două milioane de franci pentru gestionarea crizei refugiaților, suplimentar la suportul financiar anual acordat țării noastre pentru proiecte economice și de combatere a corupției.

IGANZIO CASSIS, președintele Confederației Elvețiene: "Guvernul Elveției a decis să creeze, plus la tot ce s-a făcut până acum, a decis să acorde încă 80 de milioane de franci pentru gestionarea crizei umanitare și nu este exclus să fie și alte decizii în acest sens. Cinci sute de tone de material umanitar au fost deja transportate către frontiera Ucrainei pentru a fi un suport logistic pentru coridoarele umanitare."

La finalul conferinței de presă, președintele Maia Sandu a reiterat că în prezent nu există nicio informație care ar indica asupra unui risc de atac militar împotriva Republicii Moldova, iar toate deciziile autorităților de la Chișinău sunt îndreptate spre menținerea păcii.

Opinia ta contează. Comentează!