Se împlinesc 28 de ani de la moartea regretaților interpreți Doina și Ion Aldea-Teodorovici
Cultură 30 octombrie 2020, 15:22 | 2312

Astăzi se împlinesc 28 de ani de la moartea soților Doina și Ion Aldea-Teodorovici. ”S-au topit în suferințele acestui pământ…n-au inventat nimic, ei pur și simplu au ars în cântecul lor”, declara la scurt timp Grigore Vieru.

Ion Aldea-Teodorovici și Doina Marin au participat la toate evenimentele care au marcat procesul de renaștere a românilor din Basarabia, cântând piese de un profund patriotism. Au fost primii care în anii 90 au cântat despre Limba Română, Tricolor, Eminescu, militând pentru idea unionistă și devenind un simbol al luptei pentru revenirea la adevăr în spațiul dintre Prut și Nistru.

Întreaga activitate artistică a soţilor Aldea Teodorovici a însemnat promovarea ideii de uniune naţională. Cele mai elocvente momente au fost la 27 august 1991, când artiştii au cântat la Marea Adunare Naţională, apoi au plecat, imediat, la Festivalul de la Mamaia, unde Doina avea să spună că vine direct din Piaţa Marii Adunări Naţionale din Chişinău, să aducă salutul libertăţii”. Un accident teribil a luat viața celor doi artiști. În noaptea de 29 spre 30 octombrie 1992, maşina în care se aflau Doina și Ion a intrat într-un copac, în apropierea localităţii Coşereni, la aproximativ 50 de kilometri de Bucureşti. Condițiile producerii acelei nenorociri au rămas un mister până astăzi.

Opinia ta contează. Comentează!