Directorul Metalferos, Igor Cujba, și-a anunțat demisia: „A fost un mandat dificil”Compania ”Metalferos” rămâne fără director general
Economic 13 octombrie 2021, 15:35 | 1678

Implicată în mari scandaluri de corupție și cu un dosar penal, firma ”Metalferos” rămâne fără director general. Igor Cujba a depus cerere de demisie, după aproape doi ani de ședere în funcție. Anterior, el a fost învinuit de către acționari că falimentează intenționat compania, pentru ca ulterior să fie privatizată la un preț derizoriu. Cujba a respins atunci acuzațiile, iar astăzi a refuzat să ne explice de ce a plecat din funcție.

Într-un mesaj publicat pe site-ul ”Metalferos”, Igor Cujba scrie că mandatul pe care l-a preluat la sfârșitul lunii decembrie 2019 a fost unul dificil, întreprinderea aflându-se în blocaj mai bine de cinci luni fără stocuri și achiziții, și fără contracte încheiate. Cu toate acestea, Cujba scrie că în prima jumătate a anului curent, firma a reușit să înregistreze o creștere a veniturilor, cu 910 la sută.

L-am sunat pe Igor Cujba să ne spună de ce a plecat din funcție, dar am obținut un răspuns evaziv.

IGOR CUJBA, fost director general al SA ”Metalferos”: "Scuze, nu sunt acum pregătit să vă răspund. Am răspuns la toate întrebările pe site."

Potrivit textului publicat pe site, activitatea companiei a fost influențată de liberalizarea și demonopolizarea pieței de exporturi a deșeurilor de metale feroase și neferoase. Un alt factor important a fost pandemia de Covid și criza economică mondială, a scris Igor Cujba.

Între anii 2016 - 2019, Igor Cujba a activat în București, la compania rusă ”Mechel”. Presa a scris că compania a pus pe brânci siderurgia din România, demontând toate utilajele și le-a dus la o uzină metalurgică din Rusia.

”Metalferos” a fost subiect de investigații de-a lungul anilor, pentru că ar fi fost controlată de către oligarhul Vladimir Plahotniuc. În 2020, presa scria că fostul șef al PD, căutat acum de către autoritățile de la Chișinău, a avut drept de semnătură sau a fost beneficiar la cel puțin trei companii, care au beneficiat direct sau indirect de zeci de milioane de dolari de pe urma unor contracte cu ”Metalferos”, societate pe acțiuni în care statul deține pachetul majoritar. Banii intrau în conturile companiilor afiliate lui Plahotniuc, inclusiv în perioada când acesta deținea funcții publice, doar că nici banii, nici firmele nu se regăseau în declarațiile de avere și interese ale fostului politician. Ulterior, instituțiile de drept au efectuat percheziții, în dosarul ”Metalferos” fiind reținute 16 persoane. Cu toate acestea, de mai bine de opt luni, dosarul penal în care se examinează aceste circumstanțe rămâne pe masa procurorilor.

Investigațiile jurnalistice au scos la iveală și faptul că nașul de cununie al lui Igor Dodon, Sergiu Catană, a ocupat timp de 12 ani funcția de director financiar la ”Metalferos”. Presa scria că Serghei Catană l-ar fi intimidat pe procurorul Eugeniu Rurac, care a instrumentat dosarul privind „Metalferos”, în cadrul căreia, Catană deține funcția de director financiar. Dezvăluirea a fost făcută la Jurnal TV de către procurorul-șef suspendat al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari.

În luna iunie curent, actualul ministru al Justiției, Sergiu Litvinenco, publica o scrisoare a acționarilor minoritari ai Metalferos, în care aceștia menționează că Igor Cujba ar fi una dintre persoanele care falimentează intenționat compania, pentru ca ulterior să fie privatizată la un preț derizoriu. Cujba a respins învinuirile.

Opinia ta contează. Comentează!