Deputații PSRM au înregistrat un proiect de lege prin care SIS-ul să fie luat din coordonarea președintelui
Politic 2 decembrie 2020, 19:36 | 2379

Maia Sandu a chemat cetățenii în stradă mâine, la o acțiune de protest în fața Parlamentului. Maia Sandu invocă un abuz din partea lui Igor Dodon și a deputaților socialiști, care intenționează să scoată Serviciul de Informații și Securitate din coordonarea președintelui Republicii Moldova. Proiectul de lege al PSRM a fost înregistrat ieri, 1 decembrie. Potrivit deputatului PAS Sergiu Litvinenco, inițiativa a fost deja aprobată de Comisia juridică numiri și imunități.

DECLARAȚIILE LUI SERGIU LITVINENCO: "Comisia juridică a aprobat cu 5 voturi un raport pentru două lecturi. Asta înseamnă că mâine se planifică adoptarea lui de plen în două lecturi. Se scuipă pe voința a peste 1,6 milioane de oameni care au participat la alegerile prezidențiale, or aceștia au mers la vot inclusiv pentru faptul că președintele ca instituție să le reprezinte interesele. Nu mai zic de faptul că proiectul este vădit neconstituțional."

Președintele ales Maia Sandu consideră că este vorba de o uzurpare a puterii.

MAIA SANDU, președintele ales al Republicii Moldova: "Este un abuz antidemocratic pus la cale de persoana care a pierdut alegerile și încrederea poporului. Este o tentativă de uzurpare a puterii în stat prin care se încearcă pe deoparte păstrarea în captivitate politică a unei instituții esențiale pentru lupta împotriva corupției și a riscurilor pentru securitatea statului, iar pe de altă parte se anulează rezultatele votului dat de popor. Vom contesta abuzul la Curtea Constituțională."

Maia Sandu i-a îndemnat pe alegătorii săi să iasă la o acțiune de protest în fața Parlamentului.

MAIA SANDU, președintele ales al Republicii Moldova: "Mâine, la ora 10:00, vă îndemn să ieșiți în fața Parlamentului cu măști și păstrând distanța fizică pentru a vă apăra votul și voința poporului."

Solicitată să comenteze declarațiile președintelui ales Maia Sandu, șeful Secției protocol și comunicare a Președinției Carmena Lupei ne-a declarat că Maia Sandu trebuie sa se adreseze la parlamentari, care promovează și votează proiecte de lege. Potrivit sursei, instituția prezidențială este în contact permanent cu stafful președintelui ales și este în deplină pregătire pentru învestirea plănuită pentru 24 decembrie. ”Președintele Dodon este ferm pe poziția de a acorda tot suportul noului președinte”, se arată în răspunsul primit de la Carmena Lupei. În iunie 2019, majoritatea parlamentară a votat un proiect de hotărâre, prin care Serviciul de Informații și Securitate a trecut în subordinea președintelui Republicii Moldova, deși a rămas să fie controlat și de Parlament. Proiectul aprobat atunci prevede că directorul instituției este numit în funcție și demis din funcție de Parlament, la propunerea președintelui Republicii Moldova, iar activitatea instituției să fie coordonată de către șeful statului, în limitele competenței sale, fiind supusă controlului parlamentar.

Opinia ta contează. Comentează!