La miezul nopții, benzina se scumpește cu un leu, iar motorina - cu aproape doi lei
Economic 9 martie 2022, 19:50 | 1821

Motorina și benzina ajung la noi prețuri record în Moldova. Prețul benzinei va crește la miezul nopții cu un leu, iar cel al motorinei - cu aproape doi lei. Care sunt noile tarife afișate de mâine la stațiile PECO.

Potrivit noilor prețuri-plafon stabilite de ANRE pentru mâine, șoferii vor trebui să achite 26,28 lei pentru un litru de benzină și 25,02 pentru un litru de motorină. Autoritatea de reglementare susține că o asemenea evoluție a prețurilor la carburanți într-o perioadă atât de scurtă nu a mai existat, tendința fiind influențată de războiul din Ucraina. Șoferii cu care am discutat ne-au spus că sunt șocați și că astăzi dimineață unele stații PECO nu vindeau motorină deloc în timp ce altele au limitat vânzarea de carburant la 30 de litri per automobil. Subiectul creșterii considerabile a prețului la pompă a fost discutat și la ședința Guvernului. Prim-ministrul, Natalia Gavrilița a cerut miniștrilor să vină cu propuneri care ar amortiza impactul asupra economiei, în special asupra agricultorilor și transportatorilor.

Guvernul susține că ar putea veni, peste două săptămâni, cu politici de susținere a sectoarelor afectate de scumpirea carburanților. Despre aceasta a vorbit prim-ministrul Natalia Gavrilița la ședința executivului. Ea a cerut ministrului Agriculturii și celui al Infrastructurii să elaboreze propuneri pentru atenuarea impactului scumpirii carburanților.

NATALIA GAVRILIȚA, prim-ministrul Republicii Moldova: "În contextul creșterii prețurilor la carburanți să venim cu propuneri țintite pentru ajutorarea agricultorilor. De asemenea, domnul Spânu, vă rugăm și pentru transportatori ar fi cazul să venim cu anumite politici pentru a asigura această balanță între posibilitatea lor de a-și acoperi costurile luând în considerație prețurile crescânde, ca urmare a acestui război."

Pentru comparație, astăzi, în Germania, benzina a ajuns la 2,5 euro litrul, iar în Italia - la 2 euro. Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică precizează că evoluțiile economice regionale generate de situația din Ucraina au un impact semnificativ asupra prețurilor la petrol și produselor derivate. Doar în primele 8 zile ale lunii curente cotațiile Platts s-au majorat cu 278 dolari per tona la benzină și 529 de dolari per tonă la motorină, ceea ce reprezintă cea mai accelerată creștere înregistrată vreo dată pe piața produselor petroliere. Acest fapt generează o majorare fără precedent a prețurilor la carburanți, în special în state precum Republica Moldova, care nu au producție proprie și importă sută la sută cantitățile necesare de produse petroliere.

Opinia ta contează. Comentează!