Image-Description
Energia electrică s-ar putea ieftini din decembrie; Vicepremier: „Sunt premise reale pentru a avea un tarif în jur de 4 lei”
Economic 4 decembrie 2022, 17:59 | 824

Tariful la energia electrică achitat de consumatorii finali ar putea să scadă până la patru lei, afirmă vicepremierul Andrei Spânu.

„În această săptămână, electricitatea cumpărata de Energocom de pe bursa română a depășit prețul de 400 EUR. Procurarea la preț de peste 400 EUR/MW ar fi dus inevitabil la o creștere suplimentară de tarif în luna decembrie. Cel mai probabil ar fi trebuit să avem un tarif de peste 8 lei. Contractele bilaterale cu România (la preț de 90 EUR) nu acoperă tot necesarul. În toată regiunea, inclusiv România, este deficit de electricitate. În schimb, după semnarea contractului cu MGRES, tariful nu va mai crește, iar Comisia Situații Excepționale va decide să se revadă tariful. ANRE urmează să reducă tariful chiar începând cu luna decembrie. Sunt premise reale pentru a avea un tarif în jur de 4 lei. Vom avea o scădere de 25% în cel mai scurt timp”, a declarat Andrei Spânu.

Precizăm că, ieri, ministrul infrastructurii și Dezvoltării Regionale a anunțat despre faptul că Energocom a semnat contractul de livrare a energiei electrice cu MGRES pentru luna decembrie. Vicepremierul a mai precizat că s-a convenit să se analizeze opțiunea extinderii contractului pentru perioada ianuarie - martie 2023 pentru a asigura toată țara cu electricitate. Republica Moldova ar urma să achiziționeze aproximativ 204 mii MW la prețul de 73 de dolari.

Amintim că, de la începutul anului, tariful la energia electrică a crescut de cinci ori.

Opinia ta contează. Comentează!