Vor montarea operei „Ștefan cel Mare”
Cultură 22 august 2019, 19:34 | 2489

Opera „Ștefan cel Mare”, semnată de Gheorghe Mustea pe libretul lui Constantin Cheianu, a fost prezentată ieri la Chișinău. ”Este mai mult decât un eveniment”, consideră membrii Uniunii compozitorilor și muzicologilor, care ar vrea ca lucrarea lui Mustea să fie montată pe scena Teatrului Național de Operă și Balet. Instituția nu ar avea posibilități și comunitatea artistică a organizat o conferință de presă, pentru a sensibiliza opinia publică.

Oamenii de creație vorbesc însă de o atitudine, în opinia lor, necorespunzătoare, a conducerii Teatrului Național de Operă și Balet, unde în ultimii ani nu a fost montată nicio lucrare.

Gheorghe Mustea spune că a muncit mulți ani la această operă istorică, pe care a terminat-o în 2016, și ar merita să fie montată. Dar ”în fruntea unor instituții culturale stau oameni, care habar nu au ce este artă”, a declarat compozitorul.

Președinta Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor, Svetlana Bivol, consideră că fiecare act din opera lui Gheorghe Mustea are dreptul la viață.

Lucrarea semnată de Gheorghe Mustea redă victoria lui Ştefan cel Mare în bătălia de la Vaslui, din 1475. Este a doua producție de gen a lui Mustea, după „Alexandru Lăpuşneanu”, care a avut premiera în 1987. Am încercat să aflăm opinia directorului Teatrului Național de Operă și Balet, Ion Grosu. Secretara lui ne-a spus că va reveni cu un comentariu după ce directorul va ieși din ședință, însă acest lucru nu s-a mai întâmplat. 

Opinia ta contează. Comentează!