Cabinetul de Miniștri a decis adoptarea un salariu minim unificat pentru Republica Moldova
Economic 13 iulie 2022, 20:22 | 787

Guvernul a aprobat proiectul cu privire la reorganizarea prin fuziune a unor universități și instituții de cercetare. ”Prin aprobarea acestui proiect se face un pas pentru Republica Moldova”, a comentat ministrul Educației, Anatolie Topală. Urmează detalii și alte știri.

Executivul a aprobat proiectul de lege privind unificarea salariului minim în toate instituțiile. Modificările propuse vor asigura un cuantum minim garantat al salariului echivalent în orice instituție publică, companie privată sau entitate aflată la autogestiune. Proiectul își propune să promoveze creșterile salariale echitabile în întreprinderile de stat, întreprinderile cu capital majoritar de stat și întreprinderile monopoliste. Va fi introdus un articol, care reglementează remunerarea angajaților din instituțiile medico-sanitare publice. Ajustările vor intra în vigoare pe 1 septembrie.

Cabinetul de miniștri a aprobat proiectul care prevede reorganizarea prin fuziune a unor instituții de învățământ superior. Universitatea de Stat va absorbi Academia de Administrare Publică și alte 13 institute de cercetare, conectate la programele de studii superioare de licență, master și doctorat ale USM. Universitatea Tehnică va fuziona cu Universitatea Agrară și cu alte trei institute de cercetare. Iar Universitatea Pedagogică „Ion Creangă” din Chișinău va absorbi Universitatea de Stat din Tiraspol, Institutul de Științe ale Educației și Institutul de Formare Continuă cu scopul creării și consolidării unei universități pedagogice clasice, care să includă toate specialitățile pedagogice. Proiectul aprobat de Guvern prevede că drepturile şi obligațiile persoanelor juridice absorbite trec integral la persoana juridică absorbantă, inclusiv drepturile și obligațiile care țin de gestiunea bunurilor instituțiilor absorbite. Hotărârea intră în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial.

Opinia ta contează. Comentează!