Document exclusiv: privatizări, conexiuni
Justiţie 23 iulie 2020, 23:32 | 8279

Jurnal TV a intrat în posesia unui raport al procurorilor, care aruncă lumină asupra privatizărilor masive din ianuarie 2019. Documentul întocmit de Serviciul pentru Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor arată ramificațiile unui întreg grup organizat, care a cumpărat pe bani mărunți proprietăți de milioane ale statului. Printre acestea, câteva etaje din complexul ”Casa Presei” și Cantina Guvernului. Schema a fost gândită și aplicată în ultimele luni de mandat ale premierului Pavel Filip, iar una dintre persoanele care a realizat tranzacții financiare cu membrii grupului ar fi fost unul dintre fiii acestuia - Iulian Filip. Deși vara trecută a fost pornit și un proces penal în acest caz, acum câteva zile CNA-ul le-a solicitat procurorilor să claseze dosarul.

Anul trecut, după fuga lui Vladimir Plahotniuc din Republica Moldova și căderea guvernării Partidului Democrat, Procuratura Anticorupție a inițiat, pe 9 iulie, un proces penal privind privatizarea sub prețul de piață a Cantinei Guvernului, a 2000 de metri pătrați din complexul ”Casa Presei”, dar și a unei vile cu statut de monument istoric. Acum, la un an după acele evenimente, CNA-ul solicită procurorilor să claseze dosarul, pe motivul ”lipsei componenței de infracțiune”. Această informație, privind cererea de a încheia urmărirea penală, nu a fost făcută publică și a fost obținută pe surse. Șeful interimar al Procuraturii Anticorupție, Sergiu Gavajuc, a confirmat pentru Jurnal TV că a recepționat o astfel de solicitare de la CNA.

L-am întrebat pe șeful interimar al Procuraturii Anticorupție dacă poate să ne ofere cel puțin denumiri de companii care figurează în dosar, dacă tot nu poate să ne confirme sau infirme prezența numelui Iulian Filip în materialele cauzei.

Anume aceste două companii, ”Quantum Imobil” și ”ARIA-GRUP”, fac legătura între cei care au privatizat pe bani mărunți Cantina Guvernului și bucăți din ”Casa Presei” cu fiul lui Pavel Filip, Iulian. Jurnal TV a intrat în posesia unui raport al Serviciului pentru Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor care a fost expediat în iulie 2019 către Eduard Varzari, șeful interimar al Procuraturii Anticorupție de la acea vreme. În document scrie clar că ”tranzacțiile de cumpărare a bunurilor statului au fost realizate de același grup de persoane, care au dorit să rămână în umbră folosind firme și persoane interpuse”.

CONCLUZIILE RAPORTULUI SPCSB:

- Toate cele 3 societăți care au participat în procesul de achiziție a imobilelor de la stat, CONSTRUCT ELEGANT SRL, CONSTRUCT DELUXE SRL și QUANTUM IMOBIL SRL, au fost înregistrate în aceeași zi, la 17.08.2018.

- Toate mijloacele bănești utilizate la achiziția imobilelor au fost depuse în numerar la conturile societăților menționate, care tot atunci le-au declarat ca fiind introduse de peste hotare în cadrul unor călătorii de o zi.

- La toate cele 3 societăți implicate, practic concomitent au fost schimbați fondatorii și administratorii la 21.06.2019 și la 25.06.2019.

- Toți cei trei administratori și fondatori înregistrați inițial la societățile vizate: Botnariuc Igor, Botnariuc Marcel și Glinca Sergiu sunt persoane afiliate - primii doi fiind frați, iar toți trei figurează în calitate de angajați la societatea ARIA-GRUP SRL, administratorul căreia este cetățeanul Hâncota Constantin.

În raportul procurorilor se mai arată că același cetățean, Constantin Hâncota, a devenit noul proprietar al QUANTUM IMOBIL SRL, compania care a privatizat aproape 700 de metri pătrați din ”Casa Presei”. Tranzacția s-a făcut la mai puțin de două săptămâni după fuga lui Vladimir Plahotniuc din Republica Moldova. Așadar, vedem că inițial au fost trei beneficiari în acte ale privatizărilor, toți trei s-au retras ulterior din afaceri și toți trei au fost angajații lui Hîncota, administratorul ARIA-GRUP SRL. De altfel, presa a scris anul trecut că cel puțin doi dintre cei trei beneficiari nominali sunt simpli muncitori în construcţii, fiind tineri cu vârste sub 30 de ani. Din document mai deducem că cei trei au zburat practic simultan la București și Moscova de unde au declarat că ar fi adus bani pentru procurarea imobobilelor statului, dar, în realitate, aceste sume bănești se aflau deja în țară și aparțineau persoanelor care au stat în spatele privatizărilor, astfel că toate aceste mișcări au fost fictive pentru a ascunde beneficiarii reali. Ulterior, aceeași companie ARIA-GRUP SRL a transferat 9,2 milioane de lei, ca plată pentru dividende, în contul de card al cetățeanului Rotaru Nelea, soția lui Constantin Hîncota. În aceeași zi, femeia a efectuat două transferuri a câte 4 milioane 560 de mii de lei. Unul - în contul curent al soțului său, iar al doilea transfer - în contul lui Iulian Filip, fiul fostului premier Pavel Filip. Banii au fost transferați ca împrumut, conform unui contract fără dobândă. Mai apoi, cei doi au convertit sumele în lei românești și au transferat banii către companii din România. Procurorii mai scriau anul trecut în raportul lor că Iulian Filip și Constantin Hâncota au călătorit împreună, pe parcursul anilor 2018-2019, de mai multe ori în România cu aceleași mijloace de transport. L-am sunat pe actualul șef al PD, Pavel Filip, și l-am întrebat ce cunoaște despre acest dosar?

L-am sunat pe Andrian Candu pentru un comentariu, dar el nu ne-a răspuns la telefon. Precizăm că Jurnal TV a scris și anul trecut despre privatizările din ianuarie 2019. Sursele noastre ne-au comunicat atunci că, cel puţin în cazul Casei Presei, privatizarea nu a avut nicio logică economică. Asta pentru că întreprinderea de stat a adus venituri stabile pe parcursul ultimilor zece ani. Doar în 2017, Casa Presei a avut venituri de 8,8 milioane de lei, în creştere cu o treime faţă de anul precedent. Procuratura Anticorupție spune că va lua o decizie privind solicitarea CNA-ului de a clasa dosarul privatizărilor ilicite, până la data de 1 august. Totuși, unele surse ne-au comunicat că dosarul a fost deja clasat. Am revenit cu un apel la șeful interimar al Procuraturii Anticorupție, Sergiu Gavajuc, pentru a-l întreba dacă este adevărat sau nu, dar acesta nu ne-a mai răspuns la telefon. 

Opinia ta contează. Comentează!