Lukaşenko a plecat în Rusia, cu scopul de a se asigura de sprijinul politic şi economic al Moscovei
Externe 22 februarie 2021, 17:35 | 907

Alexandr Lukaşenko se află în Rusia, cu scopul de a se asigura de sprijinul politic şi economic al Moscovei. Este al doilea voiaj al liderului de la Minsk, de la declanşarea protestelor opoziţiei din ţara sa, în luna august, care i-au zdruncinat continuitatea la putere. Întâlnirea Putin-Lukaşenko a avut loc la reşedinţa preşedintelui rus din Soci.

Presa moscovită scrie că Lukaşenko a sosit în Rusia pentru a cere un nou împrumut Moscovei, dar această informaţie a fost dezminţită de liderul belarus, într-un interviu acordat înaintea vizitei în Rusia.

În opinia experților belaruși, cel mai probabil, tema principală a consultărilor Putin-Lukașenko vizează acordarea unui nou credit pentru Belarus, întrucât pentru Minsk este foarte important acum să nu permită nicio destabilizare a situaţiei socio-economice, care ar putea provoca un nou val de tulburări politice.

La şase luni de la disputatele alegeri prezidenţiale din Belarus, liderul opoziţiei Svetlana Tihanovskaia a recunoscut că mişcarea pentru democraţie a suferit o înfrângere temporară, relatează duminică DPA. "Trebuie să recunosc, am pierdut strada", a declarat ea într-un interviu pentru ziarul elveţian Le Temps. "Nu avem mijloacele necesare să contracarăm violenţa regimului împotriva protestatarilor", a adăugat ea. Alegerea lui Lukaşenko, la putere de 26 de ani, a fost văzută pe scară largă ca trucată şi a provocat luni de proteste imense în stradă.

De atunci, aceste proteste şi-au pierdut din intensitate, pe fondul arestărilor în masă şi a vremii aspre de iarnă. Dar opoziţia îşi construieşte structurile pentru bătăliile viitoare înainte de venirea primăverii, a declarat Tihanovskaia pentru Le Temps, care a discutat cu ea în Lituania, unde este în exil.

Strategia noastră este să ne organizăm mai bine, să punem o presiune constantă asupra regimului până când oamenii sunt gata să iasă din nou în stradă, poate în primăvară", a declarat Tihanovskaia, care a accentuat că se gândeşte în fiecare zi la întoarcerea în Belarus.

Opinia ta contează. Comentează!