În estul Ucrainei situația e tensionată
Externe 15 aprilie 2024, 20:25 | 252

Ucraina a recunoscut că situaţia este „tensionată” pe frontul de est. Armata rusă exercită în continuare o presiune tot mai mare pentru a cuceri localitatea strategică Ceasiv Iar, în condiţiile în care forţele ucrainene se confruntă cu stocuri reduse de muniţie, relatează France Presse. Cucerirea acestei localităţi ar oferi armatei ruse şansa de a avansa în regiunea Doneţk, afirmă autoritățile de la Kiev.

Pe acest sector al frontului de est, trupele ruse, „în superioritate numerică”, încearcă o străpungere la vest de Bahmut, oraş pe care l-au cucerit în luna mai 2023 după luni întregi de lupte deosebit de sângeroase şi distrugătoare. Potrivit Kievului, Moscova a dat ordin trupelor sale să captureze Ceasiv Iar înainte de 9 mai, când în Rusia e marcată „ziua victoriei împotriva Germaniei naziste”. Cucerirea acestei localităţi ar oferi armatei ruse şansa de a avansa în regiunea Doneţk.

În ultimele săptămâni, Moscova revendică periodic capturarea de sate, inclusiv sâmbătă, în apropiere de oraşul Avdiivka. Această ofensivă are loc într-un moment foarte delicat pentru armata ucraineană, care în afară de muniţii duce lipsă şi de oameni şi încearcă să recruteze noi soldaţi în faţa unui adversar, ale cărui trupe sunt mai numeroase şi mai bine echipate.

Preşedintele Volodimir Zelenski a lansat un apel ţărilor occidentale să aplice mai eficient sancţiunile instituite împotriva Rusiei, pentru a împiedica „terorismul rusesc” în Ucraina. „Fiecare rachetă care a lovit Ucraina conţinea componente provenind de la companii din alte ţări şi care au fost importate prin teritoriul ţărilor vecine Rusiei”, a declarat Zelenski în discursul său video de duminică seara. El a punctat în acest sens apărarea în mare parte reuşită împotriva atacurilor iraniene asupra Israelului de sâmbătă seara. „Retorica nu apără cerul”, insistă Zelenski.

VOLODIMIR ZELENSKI: "Lumea a văzut ce este adevărata apărare. Atacul nocturn cu drone şi rachete iraniene împotriva Israelului demonstrează eficacitatea aviaţiei şi sistemelor de apărare antiaeriene moderne. Lumea a văzut că este posibil."

În ultimele săptămâni, armata rusă şi-a intensificat bombardamentele asupra regiunii de frontieră Harkov, în nord-estul Ucrainei, unde este situat centrul administrativ al acestei regiuni cu acelaşi nume, al doilea cel mai mare oraş din Ucraina, scrie Agerpres.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie