Guvernele de la Chișinău și Londra au prelungit astăzi, cu încă cinci ani, Protocolul de amendare a Acordului de parteneriat
Social 23 mai 2024, 17:40 | 676

Exportul de prune în Marea Britanie a crescut de 11 ori, într-un an, și acesta nu este un plafon. „Posibilități de creștere sunt”, afirmă reprezentanții Chișinăului și ai Londrei, care au prelungit astăzi, cu încă cinci ani, Protocolul de amendare a Acordului de parteneriat strategic, comerț și cooperare între Republica Moldova și Marea Britanie. Documentul prevede că exportul va fi scutit de taxe.

Potrivit Ministerului Dezvoltării Economice și Digitalizării, în 2023, în Marea Britanie au fost exportate șapte feluri de produse - prune, mere, cireșe, struguri de masă, suc de struguri, usturoi și tomate.

DUMITRU ALAIBA, ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării: "Antreprenorii noștri au reușit niște progrese impresionante. Au crescut exportul de prune de exemplu de 11 ori într-un singur an, de la 45 de tone. Desigur, că volumele sunt mici, așa e la început, până la 495 de tone. S-a dublat exportul de struguri de masă, am exportat pentru prima dată, mere, cireșe și alte produse."

Prelungirea acordului cu cinci ani este un lucru îmbucurător, a declarat la rândul său ambasadorul Marii Britanii la Chișinău.

FERN HORINE, ambasadoarea Marii Britanii și Irlandei de Nord la Chișinău: "Acesta va aduce stabilitate și mai multă sustenabilitate pentru fermierii, pentru antreprenorii din Republica Moldova. Va crea oportunități pentru afaceri, pentru exporturi și poate va crea mai multe posturi de muncă mai bine plătite."

La ceremonie au fost invitați și unii exportatori. Aceștia spun că beneficiază din plin de acordul cu Marea Britanie.

IURIE FALĂ, reprezentant companie de export: "Atunci în 2023 aceste cantități au crescut și noi avem exporturi mai mari comparativ cu 2022. S-a exportat 495 de tone de prune comparativ cu 41 de tone comparativ cu 2022, struguri de masă s-a exportat 315 tone, mere o sută de tone și cireșe 163 de tone. Noi am exportat 160 de tone de mere în 2024, până la întâi mai."

NICANOR NEGRU, reprezentant companie de export: "Piața Marii Britanii am reușit să o accesăm acum doi ani în urmă unde am semnat un acord de colaborare cu o mică rețea și importator, distribuitor din Londra. Până la moment am reușit să facem câteva exporturi, dar asta este doar începutul și ne punem în speranță mare în dezvoltarea rețelei noastre comerciale în Marea Britanie."

Protocolul de amendare a Acordului de Parteneriat Strategic, Comerț și Cooperare între Republica Moldova și Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord a fost semnat anul trecut, fiind prelungit joi, 23 mai, pentru încă cinci ani.

Opinia ta contează. Comentează!