Dublă identitate învăluită de mister
Politic 26 noiembrie 2019, 20:46 | 3097

Cel puțin patru angajați ai Agenției Servicii Publice au fost audiați de procurori, în cadrul cauzei penale pe faptul obținerii de către Vladimir Plahotniuc a unui pașaport cu a doua identitate. Declarația a fost făcută în exclusivitate pentru Jurnal TV de către directorul interimar al ASP, Mircea Eșanu. El a acceptat interviul, dar ne-a avertizat că nu poate divulga date cu caracter personal.

Eșanu a precizat că în competența Agenției Servicii Publice nu intră nici secretizarea, nici divulgarea unor astfel de informații, iar această identitate este un secret.

Întrebat dacă există o astfel de persoană, Victor Novak, ortografiat cu kappa, în registrul de stat al populației, directorul ASP a spus că nu are acces la acest registru. A adăugat însă că astfel de informații sunt gestionate de operatori specifici. Noi am verificat acest prenume și nume pe portalul serviciilor electronice al ASP, iar rezultate căutării au arătat că există o singură persoană ”Victor Novak” în Republica Moldova. Serviciul electronic n-a prezentat alte informații precum data și anul nașterii. L-am întrebat pe Mircea Eșanu și despre informațiile privind dubla identitate, pe care ar deține-o fostul vicepreședinte al PD, Serghei Iaralov.

Potrivit lui Eșanu, cel puțin patru angajați ai Agenției Servicii Publice au fost audiați de procurori în cadrul cauzei penale pe faptul obținerii de către Vladimir Plahotniuc a pașaportului moldovenesc cu a doua identitate, astfel fiind cercetată infracțiunea de ”abuz de serviciu”. Întrebat, dacă a identificat personal urme ale unor activități ilegale la ASP în ceea ce ține de identitatea dublă a lui Plahotniuc, Eșanu a răspuns:

În cele din urmă, Mircea Eșanu a spus că, în prezent, Chiril Moțpan deține mai multe instrumente pentru a solicita divulgarea informațiilor, decât deține Agenția Servicii Publice. Mai exact, Chiril Moțpan ar trebui să apeleze la Procuratură, la SIS sau la CNA. La rândul său, Moțpan a declarat pentru Jurnal TV că a trimis la Procuratura Generală și la SIS demersuri privind divulgarea informațiilor primite de la ASP. Cât despre declarația lui Alex Cozer că cel de-al doilea nume al lui Vladimir Plahotniuc ar fi Victor Novak, deputatul a spus că va comenta acest subiect după ce va primi un răspuns de la instituțiile abilitate. 

Opinia ta contează. Comentează!