Fostul președinte Igor Dodon rămâne în arest la domiciliu încă 30 de zile
Justiţie 22 iunie 2022, 15:18 | 954

Igor Dodon rămâne în arest la domiciliu încă 30 de zile. Decizia a fost luată ieri seara de Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana. Fostul președinte zice că va ataca decizia la Curtea de Apel și speră că acolo o să aibă parte de o abordare legală.

Fostul președinte este cercetat penal într-un dosar pornit pe patru capete de acuzare: îmbogățire ilicită, corupere pasivă, trădare de patrie și acceptarea finanțării partidului de către o organizație criminală. Potrivit procurorilor anticorupție, este necesar ca Dodon să mai stea încă 30 de zile în arest la domiciliu, deoarece există riscul ca acesta să influențeze martorii. Acuzatorii spun că au acumulat noi probe.

PETRU IARMALIUC, procuror anticorupție: "S-au prezentat probe noi în sensul existenței riscurilor invocate la demers. Aici vorbim de riscul eschivării, riscul ingerinței actului de urmărire penală, distrugerea probelor, influențarea martorilor. Sunt probe actuale și sunt probate in mod indubitabil."

Potrivit lui Dodon, la baza deciziei privind prelungirea măsurii preventive de arest la domiciliu pentru încă 30 de zile sunt martori noi în dosar, faptul că el locuiește cu soția sa, Galina Dodon, care la fel are statut de învinuit în dosarul de îmbogățire ilicită, precum și discuțiile cu presa și postările pe rețele de socializare.

IGOR DODON, fost președinte: "Eu cred că asta este o încălcare a liberei exprimări. Regret că procurorii au luat decizia să preseze în continuare membrii familiei. De exemplu, îl presează pe cumnatul meu care nu a făcut absolut nimic. Are confirmare financiară de la toate investițiile sale. El a revenit din diasporă și a hotărât să investească aici, iar pentru asta este penalizat. Noi vom rezista și vom ține piept și la această etapă. Eu sunt ferm convins. Noi vom ataca cu avocații la Curtea de Apel și sperăm, ca măcar acolo să avem parte de o abordare legală."

Judecătoriii de la Ciocana au prelungit totodată, pentru încă 20 de zile, măsura de arest în izolator pentru cumnatul lui Igor Dodon, Petru Merineanu, care în timpul perchezițiilor din 24 mai a încercat să înghită o recipisă cu probe - tranzacții cu bunuri imobile de peste 700 de mii de euro.

EUGENIA ZUBCO, procuror anticorupție: "Vom lectura încheierea, pentru că nu am reușit să vedem argumentele instanței. Totuși, ar putea fi contestată decizia respectivă de către procurori. - Vă referiți la Petru Merinenau? - Da, vorbesc despre domnul Merineanu."

Pe 17 iunie, Igor Dodon s-a prezentat la Procuratura Anticorupție, unde i-a fost înmânat demersul privind prelungirea măsurii preventive sub formă de arest la domiciliu. Pe 16 iunie, soția fostul președinte, Galina Dodon, s-a prezentat la Procuratura Anticorupție pentru audierii în dosarul denumit generic „punga neagră”. Galina Dodon a fost recunoscută drept complice în dosarul de îmbogățire ilicită, pornit pe numele soțului său, Igor Dodon, și are interdicția de a părăsi Republica Moldova pe un termen de 60 de zile.

Igor Dodon a fost reținut pe 24 mai, după ce procurorii anticorupție au efectuat percheziții a mai multe locații deținute de către el și rudele lui. Dodon este cercetat penal într-un dosar pornit pe patru capete de acuzare: îmbogățire ilicită, corupere pasivă, trădare de patrie și acceptarea finanțării partidului de către o organizație criminală.

Opinia ta contează. Comentează!