În debutul ședinței Parlamentului cei din PAS le-au cerut deputaților PSRM să explice care a fost scopul vizitei în Rusia
Politic 13 aprilie 2023, 15:30 | 615

Vizita recentă a socialiștilor la Moscova a încins spiritele în Parlament. În debutul ședinței de astăzi, cei din PAS le-au cerut deputaților PSRM să explice care a fost scopul vizitei în Federația Rusă, stat agresor. Legislatorul PAS Andrian Cheptonar a acuzat socialiștii că au mers să „pupe cizma rușilor”. În replică, deputatul Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, Grigore Novac, a declarat că el și colegii săi au participat la un forum economic și că vor răspunde doar în fața cetățenilor.

ANDRIAN CHEPTONAR, deputat PAS: "Colega mea, Doina Gherman, a avut o întrebare legitimă, a întrebat colegii din fracțiunea BCS, ce au căutat la Moscova? De ce au mers să se întâlnească cu partidul criminalului căutat de Curtea de la Haga, Putin? Ei au evitat să răspundă și au băgat capul în nisip. Dacă le e greu să răspundă, îi ajut eu. S-au dus să pupe cizma rușilor, să se asigure că mai pot fi folosiți în interesele Rusiei în Moldova, s-au dus să se plângă că, cu girul FSB, trec deputați de la „bâcs” la Șor și să spună că și ei mai sunt de folos."

Deputatul socialist, Grigore Novac, unul dintre legislatorii PSRM care au fost la Moscova, l-a numit pe Cheptonar agent străin.

GRIGORE NOVAC, deputat BCS: "Lui Natașca să-i răspund, din fracțiunea fâs și pâs, pentru că noi am fost la un forum economic foarte important. Ce-i asta economie, pe Dumneavoastră nu vă duce nici capul. Domnule Cheptonar, nici nu vă interesează acest domeniu de la noi din țară. Noi putem să dăm darea de seamă cetățenilor, dar nu unui agent străin, infiltrat în Parlamentul Republicii Moldova, care face doar colb, multă gălăgie și aduce mult miros urât."

Socialistul Bogdan Țârdea le-a recomandat deputaților PAS să-i acuze și pe liderii europeni, Emmanuel Macron și Olaf Scholz care s-au întâlnit cu Vladimir Putin, fără să precizeze că întrevederile cu liderul de la Kremlin au loc până la declanșarea invaziei Rusiei în Ucraina.

BOGDAN ȚÂRDEA, deputat BCS: "Dacă ne acuzați pe noi că am fost la Moscova, acuzați-l, vă rog, și pe domnul Macron, care s-a întâlnit direct cu domnul Putin. Vă rog să-l acuzați și pe domnul Scholz, care nu doar se întâlnește, dar și discută. Să nu vă întreb ce căutați în Turcia pe care Siria o acuză că e stat agresor, ce caută ambasadorul nostru în Azerbaidjan, care ieri a atacat Armenia cu zece morți. Ce caută alții prin alte părți?"

IGOR GROSU, președintele Parlamentului: "Eu am ascultat colegul și mă gândesc că suntem în pragul unui scandal internațional. Cine nu a mai fost acolo pus la perete? Cam toți. Eu vă rog mai atent! Am rezolvat relațiile internaționale la nivel global, să revenim la acestea lumești, ce putem face noi aici, noi nu ne punem cu capacitățile magice ale unor colegi."

Deputatul PAS Ion Groza a încercat să calmeze spiritele.

ION GROZA, deputat PAS: "Stimați colegi, cei din opoziție și chiar PAS, nu cred că este frumos, azi e joia mare, cumva să avem așa o abordare mai creștinească, mai colegială, să depășim aceste momente și nu ne atacăm reciproc."

Pe 4 și 5 aprilie, un grup de deputați ai Partidului Socialiștilor, în frunte cu Vlad Batrâncea, s-a aflat la Moscova unde a participat la un forum economic și a avut o întrevedere cu reprezentanții partidului proprezidențial al lui Vladimir Putin – „Rusia Unită”.

Opinia ta contează. Comentează!