Japonezii nu uită și avertizează
Externe 9 august 2022, 20:30 | 629

Armele nucleare reprezintă o ameninţare "reală şi prezentă" de când Rusia a invadat Ucraina, a declarat marți primarul din Nagasaki, la cea de-a 77-a comemorare a bombardamentului atomic ce a devastat acest oraş. Supravieţuitori din Nagasaki s-au recules în rugăciune tăcută la ora 11.02, exact în momentul când bomba atomică a fost lansată asupra oraşului-port japonez.

Pe 9 august 1945, Nagasaki a fost măturat de un incendiu infernal ce a ucis 74.000 de oameni, la trei zile după primul atac nuclear din lume, la Hiroshima. Cele două lovituri efectuate de Statele Unite au precipitat sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial. Până în prezent, Japonia rămâne singura ţară vizată de arme atomice în timp de război.

FUMIO KISHIDA, prim-ministru al Japoniei: "Amenințarea cu armele nucleare și posibila utilizare a armelor nucleare devin reale. Deoarece impulsul pentru lumea fără arme nucleare se spune că merge înapoi, voi continua să fac apel pentru a nu face aceeași greșeală cu armele nucleare."

TOMOHISA TAUE, primar al Nagasaki, Japonia: "Războiul din Ucraina ne-a arătat că atâta timp cât există arme nucleare, cu judecăți greșite din partea ființelor umane sau erori ale mașinilor sau atacuri teroriste, suntem întotdeauna expuși riscului de utilizare a armelor nucleare."

TAKASHI MIATA, supraviețuitor bombă atomică: "Sirenele de raid aerian care au răsunat în Ucraina mi-au amintit de teama pe care am simțit-o când a fost aruncată bomba atomică."

Sâmbătă, secretarul general al ONU Antonio Guterres a ţinut un discurs la Hiroshima cu ocazia comemorării atacului ce a ucis aproximativ 140.000 de persoane la 6 august 1945. El a avertizat că "omenirea se joacă cu un pistol încărcat" în contextul actualei crize cu conotaţie nucleară.

În ultimele zile, ruşii şi ucrainenii s-au acuzat reciproc că au bombardat centrala nucleară de la Zaporojie, cea mai mare din Europa, situată în sudul Ucrainei, aminteşte AFP.

Opinia ta contează. Comentează!