Sprijin UE pentru securitatea Moldovei
Politic 25 aprilie 2023, 17:36 | 623

Un pachet de sprijin, în valoare de 40 de milioane de euro, pentru armata Republicii Moldova, a fost aprobat ieri la reuniunea Consiliului Afaceri Externe al Uniunii Europene. Participanții la for au ajuns la un consens privind crearea unui regim de sancţiuni, la nivelul blocului comunitar, pentru contracararea acţiunilor de destabilizare a situației din Republica Moldova, a precizat astăzi ministrul de Externe, Nicu Popescu.

NICU POPESCU, ministrul afacerilor externe: "Noutatea cea mai mare este că ieri, miniștrii de externe ai UE, în cadrul Consiliului Afacerilor Externe, au adoptat baza legală necesară, ca UE să poată sancționa persoane și entități care încearcă să destabilizeze Republica Moldova. Ulterior, UE va veni cu o listă mai concretă, dar cea mai importantă noutate este adoptarea acestui cadru legislativ."

Miniştrii de Externe din țările Uniunii Europene s-au reunit luni, 24 aprilie, la Luxemburg pentru a discuta despre impactul războiului ruso-ucrainean asupra statelor terţe, precum Republica Moldova. Oficialii europeni au aprobat crearea Misiunii civile de Parteneriat în Republica Moldova, susţinută puternic de România. Când aceasta își va începe munca la Chișinău, nu se cunoaște, deocamdată, dar se așteaptă ca primii oficiali să ajungă aici în luna mai.

NICU POPESCU, ministrul afacerilor externe: "Obiectivele acestei misiuni se vor concentra pe consolidarea mecanismelor de gestionare a crizelor, pe contracararea amenințărilor hibride, pe asigurarea securității cibernetice, pe contracararea dezinformării și pe asistarea implementării strategiei securității naționale."

Potrivit unui comunicat emis de Consiliul European, Uniunea Europeană va oferi și un sprijin de 40 milioane de euro pentru consolidarea capacităților militare.

NICU POPESCU, ministrul afacerilor externe: "O a treia decizie importantă pentru țara noastră este aprobarea unui nou pachet oferit armatei Republicii Moldova, prin intermediul Facilității europene de pace."

Amintim că pe 24 iunie 2022, Consiliul European a recunoscut perspectiva europeană a Republicii Moldova și a decis să îi acorde acesteia statutul de țară candidat, alături de Ucraina. La sfârșitul lui 2022, autoritatea a afirmat că Uniunea Europeană va continua să ofere Republicii Moldova tot sprijinul relevant în contextul în care aceasta se confruntă cu impactul multidimensional al războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei. Ulterior, într-o scrisoare din 28 ianuarie 2023, adresată Înaltului Reprezentant, prim-ministrul Republicii Moldova a invitat Uniunea Europeană să desfășoare o misiune civilă.

Opinia ta contează. Comentează!