Ministerul Culturii a oferit premii personalităților care au contribuit la promovarea culturii în 2021
Cultură 28 martie 2022, 20:30 | 1276

Ministerul Culturii a oferit astăzi premii personalităților care au contribuit la promovarea culturii sub diverse forme. Au fost apreciați oameni de artă din diferite domenii precum literatură, coreografie, teatru, arte plastice și muzică. În acest an, discursurile oamenilor de cultură au fost marcate de războiul ruso-ucrainean, cuvântul „pace” fiind prezent practic în toate luările de cuvânt.

Premiul Ministerului Culturii pentru excelență l-a primit maestrul Eugen Doga. El a ținut un discurs în care a vorbit despre muzica ce unește lumea.

EUGEN DOGA, compozitor: "Nu întotdeauna hotărăsc tancurile, nu întotdeauna hotărăște forța, ci hotărăște spiritul, dar muzica este cea mai bună dovadă că acest spirit există. Acest spirit este adresat fără traducere, fără interpretări. Muzica este un mijloc universal de a uni lumea."

Premiul Valeriu Cupcea în domeniul artei teatrale a fost decernat actorului de la Teatrul Național ”Mihai Eminescu”, Dan Melnic. Actorul a decis să doneze o parte din premiu copiilor orfani.

DAN MELNIC, actor la Teatrul Național ”Mihai Eminescu: "Din păcate, în Moldova avem foarte mulți copiii care nu au parte de o familie și 5 la sută din acest premiu o să îl donez către CCF Moldova, o organizație care luptă insistent pentru ca copiii din orfelinate să aibă o altfel de viață, o viață în familie. Un dislike pentru violență, pentru agresiune și un like mare pentru dragoste."

Premiul Constantin Stere în domeniul literaturii a fost înmânat scriitorului Constantin Cheianu, realizatorul emisiunii „Ora de Ras” de la Jurnal TV.

CONSTANTIN CHEIANU, scriitor: "Zilele trecute m-a întâlnit un telespectator. Mi-a zis că îi place emisiunea pe care o fac și mi-a spus că este și un cititor. În librărie a văzut cărțile unui autor care are nume ca al meu, numai că el scrie mult mai serios, el nu face emisiuni neserioase ca și mine și m-a întrebat dacă suntem rude sau e o coincidență de nume."

La aceeași categorie a fost remarcată și scriitoarea Claudia Partole. Premiul Vladimir Curbet în domeniul coreografiei i-a fost înmânat artistului de balet al Teatrului Național de Operă și Balet ”Maria Bieșu”, Alexandru Balan. Premiul Mihai Grecu în domeniul artelor plastice a fost oferit Eudochiei Robu, iar premiul Gavril Muzicescu în domeniul muzicii i-a fost oferit artistului instrumentist, Ion Negură. În acest an, Ministerul Culturii a oferit premii la 12 categorii.

Opinia ta contează. Comentează!