SPÂNU: CSE va dispune ca ANRE să micșoreze tarifele la curent, după ce a fost semnat contract cu Cuciurgan-ul
Politic 5 decembrie 2022, 17:40 | 867

Comisia Situații Excepționale îi va cere chiar astăzi ANRE-ului să micșoreze tarifele la energia electrică. Anunțul a fost făcut de ministrul Infrastructurii, Andrei Spânu, după ce sâmbătă, întreprinderea de stat Energocom a semnat un contract cu Centrala de la Cuciurgan, care va livra 53 la sută din necesarul de energie electrică al malului drept al Nistrului. Spânu a estimat că datorită prețului mai mic al curentului din stânga Nistrului, tariful la curent pentru consumatorii finali ar urma să scadă cu cel puțin 25%, sau până la aproximativ 4 lei pentru un kilowatt/oră. Chișinăul a venit însă cu un șir de concesii pentru regimul de la Tiraspol.

În cadrul unei conferințe de presă, Andrei Spânu a declarat că autoritățile de la Chișinău au purtat negocieri cu reprezentanții Tiraspolului încă de la începutul lunii noiembrie, când Centrala de la Cuciurgan a încetat să mai livreze energie electrică malului drept. Potrivit ministrului Spânu, s-a reușit încheierea unui contract cu centrala din stânga Nistrului, pentru următoarele patru luni, la un preț mult mai redus decât cel de pe piața europeană. În schimb, Moldovagaz va ceda întregul volum de gaz, pe care-l primi de la Gazprom către regiunea transnistreană, iar dreapta Nistrului va folosi în următoarele luni rezervele de gaze, pe care Chișinăul le acumulează încă din luna martie.

Gazul rusesc pe care-l va ceda acum Moldovagaz Tiraspolului va fi suficient pentru producerea întregului necesar de curent al stângii Nistrului, pentru încălzire, dar și pentru menținerea proceselor tehnologice la companiile din regiunea transnistreană, inclusiv Uzina Metalurgică de la Râbnița. Dreapta Nistrului va primi însă doar 53% din necesarul de curent de la Centrala de la Cuciurgan, la un preț de 73 de dolari per megawatt/oră. Restul îl vom procura în continuare de pe piața din România.

ANDREI SPÂNU, ministrul Infrastructurii: "Doar contractul de livrare a 100 de megawați cu Hidroelectrica este până la 11 decembrie. Nici măcar nu este până la final de lună. După 11 decembrie se va reduce la 20 de megawați. Româna a făcut un efort considerabil și le mulțumesc din suflet tuturor celor care ne-au ajutat în aceată situație, dar vedeți ce s-a întâmplart doar în ultima săptămână. Doar un mic frig a venit în Europa și prețurile la energia electrică pe bursă s-au dublat. Am avut săptămâna trecută o situația când prețul la energia electrică, pe bursă, se vindea cu peste 600 de euro! Calculați ce tarif ar fi trebuit să avem."

Ministrul a mai spus că malul drept al Nistrului nu va achita niciun dolar pentru gazele rusești, care vor merge acum în stânga Nistrului. El a spus că cel mai probabil Tiraspolul nu va achita Gazprom-ului nimic, așa cum face de 30 de ani, dar a lăsat să se înțeleagă că Rusia ar urma să tolereze această stare de fapt.

ANDREI SPÂNU, ministrul Infrastructurii: "- Ați declarat la această conferință de presă că întreaga responsabilitate pentru achitarea volumelor de gaz pe care noi le cedăm stângii Nistrului, îi revine Tiraspolului. Ce garanții oferiți societății că peste o săptămâna-două sau în toiul iernii Gazpron nu-și va realiza nenumăratele amenințări că va înceta să livreze gaze naturale Republicii Moldova la cea mai mică întârziere? Aveți un acord, o înțelegere, un document semnat cu așa-zisele autorități din stânga Nistrului? Există vreo înțelegere verbală cu Gazprom-ul? - Moldovagaz a informat Gazprom-ul despre această realocare. Gazprom, din câte cunosc, nu a fost împotrivă. Este conștient de ceea ce urmează să se întâmple. Urmează un schimb de scrisori cu Moldovagaz pentru că decizia de realocare este la Moldovagaz și în aceste scrisori va fi informat inclusiv Gazprom-ul. Referitor la deciziile pe care poate să le ia Gazprom-ul, este complicat să spunem care vor fi. Dar din acest moment dacă malul stâng nu va avea gaz, va fi exclusiv din decizia unilaterală a Gazprom-ului."

L-am mai întrebat pe Andrei Spânu dacă nu ar fi cazul ca ANRE să micșoreze tarifele lu curent cu mai mult de 25%, odată ce vom importa peste jumătate din necesarul de energie din stânga Nistrului la un preț mult mai mic decât cel de pe piața din România. Ministrul a răspuns că „cel puțin pentru luna decembrie vom importa curent din trei surse diferite, la prețuri diferite”. Mai exact, în afară de Centrala de la Cuciurgan, vom mai importa anumite volume de energie din România, la prețul de 90 de euro, conform contractelor bilaterale, dar și curent de la Termolectrica și CET-Nord, la un preț de 225 de euro.

Opinia ta contează. Comentează!