Măsurile de protecție anti-COVID ne țin departe și de gripa sezonieră
Social 27 octombrie 2020, 17:27 | 730

Măsurile de protecție anti-COVID ne țin departe și de gripa sezonieră. Tradițional, primele cazuri de gripă apar la sfârșitul lunii septembrie. Suntem deja la sfârșit de octombrie, iar specialiștii spun că nu avem niciun caz confirmat. Potrivit medicilor, aceasta se datorează măsurilor sanitare impuse pe timp de pandemie precum: purtarea măștilor, distanța socială și dezinfectarea frecventă a mâinilor. Unii cetățeni, în special care neagă pandemia, cred că cei infectați cu gripă sezonieră sunt trecuți ca pacienți COVID-pozitivi.

Toamna trecută, primele cazuri de gripă sezonieră au fost confirmate în ultima săptămână a lunii septembrie. Anul acesta, datorită măsurilor sanitare anti-COVID, au fost înregistrate doar câteva cazuri de infecții respiratorii acute.

Pe fondul teoriilor conspiraționiste despre COVID, propagate în ultimele luni în spațiul public, oamenii nu cred nici în faptul că măsurile de protecție anti-COVID îi apără și de gripa sezonieră.

Scăderea numărului de cazuri de gripă sezonieră pe fundalul pandemiei este un fenomen global, anunță Organizația Mondială a Sănătății. Cel mai des asta se explică prin faptul că oamenii nu mai merg la spitale și nu mai fac teste pentru depistarea gripei sezoniere. Pe parcursul anului trecut, în Republica Moldova au fost înregistrate 3268 de cazuri de infectare cu gripa sezonieră. Autoritățile au anunțat că, anul acesta, vaccinul anti-gripal va ajunge în Republica Moldova abia la mijlocul lunii noiembrie. De partea cealaltă, experții în sănătate atenționează că, pe timp de pandemie, întârzierea administrării vaccinului anti-gripal s-ar putea solda cu un adevărat dezastru atât pentru sistemul medical, cât și pentru populație.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie