Senatul Statelor Unite a aprobat joi un ajutor în valoare de aproape 40 de miliarde de dolari pentru Ucraina
Externe 20 mai 2022, 15:36 | 644

Senatul Statelor Unite a aprobat joi un ajutor în valoare de aproape 40 de miliarde de dolari pentru Ucraina, transmite Reuters. Potrivit senatorilor, "este un pachet mare şi va acoperi nevoile poporului ucrainean, care luptă pentru supravieţuire". După ce va fi promulgat de Joe Biden, textul va ridica totalul asistenţei Statelor Unite pentru Ucraina la peste 50 de miliarde de dolari.

Sunt incluse şase miliarde de dolari pentru asistenţă de securitate - instruire, echipament, armament şi sprijin, 8,7 miliarde pentru refacerea stocurilor de echipament american trimis Ucrainei, 3,9 miliarde pentru operaţiuni ale comandamentului forţelor americane din Europa, cinci miliarde pentru securitatea alimentară internaţională şi aproape nouă miliarde de dolari pentru un fond de ajutor economic destinat Ucrainei.

De asemenea, preşedintele Biden este autorizat să aprobe discreţionar 11 miliarde de dolari pentru transferuri de produse şi servicii din stocurile Statelor Unite în situaţii de urgenţă, fără alte aprobări din partea Congresului.

Legea privind asistenţa pentru Ucraina a întârziat după ce senatorul republican Rand Paul a refuzat să accepte o procedură rapidă de vot. Democraţii dispun de o majoritate strânsă în ambele camere ale Congresului, însă regulile Senatului prevăd că pentru a se trece rapid la votul final este necesară în cele mai multe cazuri unanimitatea.

Ucraina a fost invadată de forţele ruse cu aproape trei luni în urmă, iar susţinerea occidentală este vitală pentru continuarea rezistenţei.

Opinia ta contează. Comentează!