Se întăresc relațiile cu Europa
Politic 1 iunie 2023, 15:33 | 446

Summitul Comunității Politice Europene este cel mai important eveniment de politică externă, pe care l-a organizat Republica Moldova de la independentă încoace, a reiterat astăzi, la Bulboaca, ministrul de Externe Nicu Popescu. Acest summit este o expresie a unității continentului european de condamnare comună a războiului declanșat de Rusia în Ucraina. Nu în ultimul rând, acest summit oferă Republicii Moldova șansa de a se recupera din lacunele acumulate în ultimii 30 de ani în relația cu alte state europene, a declarat Nicu Popescu pentru postul nostru de televiziune.

NICU POPESCU, Ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene: "Pe lângă discuțiile destul de strategice referitor la unitatea continentului european se vor discuta și proiecte de conectivitate. Miza acestei comunități este o coordonare mai apropiată, o discuție mai strategică între statele Uniunii Europene."

În ultimii 30 de ani, Republica Moldova a trecut prin momente complicate în relația cu partenerii externi - izolare, incapacitate de a atrage prieteni și sprijin. ”Astăzi avem oportunitatea de a începe o nouă cale”, a subliniat Nicu Popescu.

NICU POPESCU, Ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene: "Într-adevăr, ca la orice summit se rezolvă foarte multe probleme, se accelerează foarte multe procese și acest lucru se va întâmpla și astăzi. Fiecare nou pas în procesul nostru de aderare la Uniunea Europeană trebuie acceptat și susținut de absolut fiecare stat membru al Uniunii Europene."

Agenda Summitului Comunității Politice Europene are trei teme majore: energie, securitate și conectivitate. Liderii UE se vor referi mai exact la o platformă comună de procurare a gazelor, la interconectarea prin drumuri, poduri și roaming accesibil.

Republica Moldova este țară candidat pentru aderarea la Uniunea Europeană. În decembrie curent, Chișinăul așteaptă să primească vot pozitiv din partea Consiliului European și să intre în următoarea etapă a relației cu Bruxellesul – deschiderea negocierilor de aderare pe capitole.

Opinia ta contează. Comentează!