Guvernul Gavrilița, la un an de mandat
Politic 8 august 2022, 19:26 | 1111

A promis vremuri bune, dar a funcționat în condiții de stare de urgență. Seceta, crizele sanitare și energetice l-au copleșit, iar războiul din Ucraina și criza refugiaților i-au testat reziliența și capacitatea de intervenție. Guvernul Gavrilița a rezistat un an, iar cu această ocazie a prezentat astăzi un raport de activitate. „Este încă mult de lucru”, a menționat premierul.

NATALIA GAVRILIȚA, prim-ministrul Republicii Moldova: "Anul trecut porneam cu speranța că vom reuși să construim „Moldova vremurilor bune” – o țară în care să nu își mai aibă locul corupția, nedreptatea, sărăcia și frica față de ziua de mâine. Realitatea este că a trecut unul din cei mai grei ani din istoria celor peste trei decenii de independență a țării noastre. Lumea de astăzi este foarte diferită de lumea din momentul când am preluat guvernarea."

Natalia Gavrilița a spus că Guvernul a făcut tot ce-a fost posibil și imposibil pentru a atenua impactul provocărilor.

NATALIA GAVRILIȚA, prim-ministrul Republicii Moldova: "Eforturile noastre au fost văzute și în afara țării. Obținerea statutului de țară candidat la UE reflectă credibilitatea de care ne bucurăm după ani de izolare diplomatică. Știm cu toții că, în absența unei astfel de credibilități, nu ar fi fost posibil nici sprijinul acordat de UE, nici de statele membre, cum ar fi: România, Franța, Germania sau Polonia, sau de ceilalți parteneri de dezvoltare."

Ministrul de Externe, Nicu Popescu, a spus că la reușita obținerii statutului de țară candidată la UE s-a muncit foarte mult. Și nu doar autoritățile, dar și societatea civilă.

NICU POPESCU, ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene: "S-a muncit enorm pentru a plasa Moldova pe acest făgaș ferm de aderare la Uniunea Europeana. Un alt obiectiv cheie ține și de cetățenii noștri de peste hotare și facem acest lucru prin mai multe direcții de acțiune - acorduri de recunoaștere a actelor de studii, acorduri pentru recunoaștere a permiselor de conducere. A treia direcție cheie de acțiune ține de diplomația economica, promovarea exporturilor, atragerea investițiilor."

Marea provocare a guvernării este trecerea peste această iarnă în condiții de criză energetică profundă. Scopul final al sacrificiului pe care trebuie să-l facă guvernarea și cetățenii este debarasarea de gazul rusesc și reducerea dependenței de energia produsă în stânga Nistrului.

ANDREI SPÂNU, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale: "În sfârșit, se lucrează la Strategia energetică 2050. Noi suntem un Guvern care privește mult în viitor. În toamnă vom avea primul concept pentru strategia energetică. Ne dorim diversificare, nu mai putem fi o țară dependentă de o singură sursă energetică. A fost aprobată legea gazelor, care obligă crearea de stocuri de gaze strategice ca să nu mai fim în situația în care nu știm dacă vom avea sau nu gaz în următoarele zile."

Spânu a menționat în premieră că se lucrează intens și la reabilitarea Aeroportului Mărculești. Deși invizibile în discursul guvernării în spațiul public, Oleg Serebrian a vorbit despre „lucruri importante” și pe segmentul reintegrării.

OLEG SEREBRIAN, viceprim-ministru pentru Reintegrare: "350 mii de locuitori din stânga Nistrului sunt cetățeni ai Republicii Moldova și acest proces de redobândire a cetățeniei s-a accelerat în ultimul timp. Tot pe această filieră vreau să menționez că peste două mii de companii din stânga Nistrului sunt înregistrare în Republica Moldova. Economia de pe cele două maluri ale Nistrului este mult mai integrată decât era acum câțiva ani."

Șefa de la Interne, Ana Revenco, susține că ministerul pe care îl conduce a fost implicat activ și plenar în activități cu care nu s-a mai confruntat până acum.

ANA REVENCO, ministrul Afacerilor Interne: "Avem un război, în continuare gestionăm criza refugiaților, pandemia, riscuri și amenințări la securitatea cetățeanului. Am reușit să ieșim în prima faza din aceasta criză provocată de războiul din Ucraina. Am asigurat protecția la trecerea frontierei pentru mai bine de jumătate de milion de refugiați și în continuare avem grijă de siguranța a zeci de mii de ucraineni care continuă să se afle pe teritoriul țării."

Sergiu Litvinenco s-a lăudat cu schimbările din justiție.

SERGIU LITVINENCO, ministrul Justiției: "Am oferit independență Procuraturii, procurorilor și sistemului judecătoresc, chiar dacă sunt încă multe lucruri de făcut acolo. Este foarte bine că s-au intensificat investigațiile în raport cu exponenții tuturor clanurilor oligarhice, sunt investigați toți."

Recent numitul ministru al Agriculturii, Vladimir Bolea, și-a anunțat decizia de a schimba paradigma în agricultură. El a promis că se va pune accent pe om, pe cetățeanul care se ocupă de afaceri în agricultură.

VLADIMRI BOLEA, ministrul Agriculturii: "Prioritatea mea numărul unu este ca ministerul Agriculturii să devina un partener fidel al agricultorilor din Republica Moldova. Noi am crescut în acest an, în 2022, fondul de subvenționare în agricultură cu 60%. Acest ajutor financiar este important pentru agricultori și pentru dezvoltarea acestora."

Iar la final, premierul Gavrilița le-a mulțumit miniștrilor pentru muncă, utilizând un slogan bine cunoscut în Moldova.

NATALIA GAVRILIȚA, prim-ministrul Republicii Moldova: "Dezideratul de integrare europeană este un proiect nu doar a acestui Guvern, dar a întregii societăți, proiectul unei generații la care sunt chemați să contribuie toți cetățenii indiferent de locul unde au ales să trăiască. La mai mult și la mai mare, colegi!"

Opinia ta contează. Comentează!