Andrei Spânu a publicat toate contractele de livrare a energiei electrice semnate cu Centrala de la Cuciurgan
Economic 24 ianuarie 2023, 20:02 | 625

Ministrul Infrastructurii Andrei Spânu a publicat astăzi toate contractele de livrare a energiei electrice semnate în 2022 de Energocom și Centrala de la Cuciurgan. Asta după ce în spațiul public au apărut mai multe apeluri în acest sens. Oficialul spune că autoritățile vor continua să-i asigure pe consumatori cu resurse energetice și vor avea grijă ca informațiile referitor la acțiunile Guvernului în domeniul energetic să fie publice.

În total, pe parcursul anului trecut, între Energocom și Centrala de la Cuciurgan au fost încheiate nouă contracte de achiziție a energiei electrice, produsă în stânga Nistrului. Primul act a fost semnat în aprilie și prevedea livrări de curent pentru luna mai. Prețul indicat era de 59 dolari pentru un Mw/h. Ulterior, acest preț a crescut. În noiembrie, în lipsa unui contract cu Centrala de la Cuciurgan după ce Gazprom a redus livrările de gaze, Republica Moldova a cumpărat energie electrică din România.

Abia pe 3 decembrie, Energocom a semnat un contract de livrare a energiei electrice cu Centrala termoelectrică de la Cuciurgan. Astfel, Chișinăul a decis ca întreaga cantitate de gaze naturale livrate de Gazprom să meargă spre regiunea transnistreană. În schimbul celor 5,7 milioane de metri cubi de gaze livrate de Gazprom, malul drept achiziționează energie electrică din stânga Nistrului, însă doar 53% din necesarul de curent. Mai mult, prețul a crescut de la 59 de dolari la 73 de dolari pentru un MW/h.

Dacă ne uităm în contractul semnat pe 3 decembrie, vedem că pentru luna trecută s-a convenit ca dreapta Nistrului să plătească stângii aproape 15 milioane de dolari pentru curentul livrat. Însă dacă privim anexa la acest contract vedem că în luna februarie această sumă crește la peste 18 milioane de dolari. E adevărat că și livrările de curent în luna ianuarie sunt prognozate să fie cu 23% mai mari decât în decembrie.

Acum două săptămâni, premierul Natalia Gavrilița a cerut conducerii Ministerului Infrastructurii să publice contractul de furnizare a energiei electrice semnat de „Energocom” și Centrala de la Cuciurgan. Săptămâna trecută, ministrul Infrastructurii, Andrei Spânu, a spus că în respectivul contract există ”o clauză de confidențialitate, care nu permite ca acesta să fie distribuit opiniei publice și anume din acest motiv documentul nu a fost publicat până acum”. Potrivit lui Spânu, Centrala de la Cuciurgan nu ar fi răspuns solicitării anterioare a Energocom expediată către centrala din stânga Nistrului.

Opinia ta contează. Comentează!