Fermierii ucraineni încheie recolta din acest an cu incertitudine
Externe 11 august 2022, 20:22 | 391

Primele exporturi de grâu după invadarea Ucrainei de către Rusia sunt aşteptate să înceapă săptămâna viitoare, în conformitate cu acordul internaţional semnat în iulie la Istanbul. Fermierii ucraineni încheie recolta din acest an cu incertitudine. ”Scopul principal nu este să câștigi, ci să supraviețuiești", spun oamenii.

Alexandr Sivogorlo este agronomul șef al unei ferme și zice că situația nu s-a îmbunătățit odată cu plecarea primelor nave din porturile ucrainene, întrucât acum acestea exportă recolta de anul trecut.

ALEXANDR SIVOGORLO, agronom-șef al fermei: "Până acum, în timp ce primele nave sunt în curs de expediere, înțelegem că este vorba de transportul recoltei de anul trecut, care s-a acumulat în porturi, care a fost deja achiziționată, care trebuie doar expediată și livrată la destinații. Noua recoltă nu este încă achiziționată, nimeni nu este interesat de ea. Prețul este conform pieței, dar nu există un proces de cumpărare în sine."

Sivogorlo crede că mulți fermieri nu vor putea semăna o nouă recoltă din cauza lipsei de finanțare. O asemenea situație ar putea duce la o lipsă de pâine, anul viitor.

OLEKSANDR SIVOGORLO, agronom-șef al fermei: "În acest moment, scopul principal nu este să câștigi, ci să supraviețuiești, să oferi angajaților posibilitatea de a lucra și de a câștiga un salariu. Să plătești pentru apă. Să plătești taxe. Până acum, nu vorbim de actualizarea utilajelor, de îmbunătățirea cultivării. Scopul principal este să reziști timp de un an până când portul este deblocat și se rezolvă problema vânzărilor de alimente."

Ministerul Infrastructurii din Ucraina a publicat imagini care arată nava Osprey S sosind în portul Ciornomorsk pentru a fi încărcată cu cereale. Osprey S va lua la bord 30 de mii de tone de porumb ucrainean.

Pe 22 iulie, la Istanbul a fost semnat Acordul privind deblocarea exporturile de cereale din porturile ucrainene de la Marea Neagră. Semnat de Rusia şi Ucraina sub forma a două texte separate, validat de Turcia şi ONU, acordul permite ca Ucraina să exporte 22 de milioane de tone de cereale și alte produse agricole, blocate în porturile din Marea Neagră din cauza războiului.

FREDERICK KENNEY, coordonator interimar al Centrului Comun de Coordonare: "Am văzut un interes extraordinar din partea proprietarilor de nave în ceea ce privește disponibilitatea lor de a face acest tranzit. Dar ceea ce aveau nevoie erau procedurile, ca să știe ce să facă. Acum le-am lansat și ne așteptăm să vedem o creștere mare a aplicațiilor pentru tranzit. Observăm un progres constant în ceea ce privește numărul de nave, atât la intrare, cât și la ieșire."

Primele 12 nave care au părăsit porturile ucrainene au transportat 370 de mii de tone de porumb şi alte produse alimentare. Porumbul care a părăsit Ucraina pe 1 august, cu nava ”Razoni”, prin coridorul umanitar, a rămas fără cumpărător. Importatorul libanez a refuzat să primească marfa, invocând întârzierea de cinci luni, potrivit Ambasadei Ucrainei în Liban.

Opinia ta contează. Comentează!