Miliardarul rus renunță la Aeroport
Economic 19 februarie 2020, 20:53 | 2072

Miliardarul rus Andrei Goncearenko declara ca nu mai este interesat sa investeasca in Aeroportul International Chisinau, dar se arata „dispus” sa investeasca in „alte proiecte de perspectiva” din Republica Moldova. Anuntul a fost facut astazi de „Avia Invest”, compania concesionara a aeroportului. Proprietar al 95 la suta din actiunile firmei concesionare, Goncearenko sustine ca isi va indeplini toate obligatiile asumate.

DECLARAȚIA LUI ANDREI GONCEARENKO

În decembrie 2019 am primit o ofertă de a deveni acționar la concesionarul Aeroportului Internațional Chișinău, pe care am acceptat-o pentru a asigura funcționarea și dezvoltarea cu succes a acestui activ important pentru Republica Moldova. Cu toate acestea, în lumina planurilor autorităților de a crea o firmă la nivel național „Aeroporturile Moldovei”, aceste intenții și-au pierdut relevanța. Până la finalizarea vânzării acțiunilor, toate obligațiile vor fi îndeplinite. Sunt dispus să investesc și în alte proiecte de perspectivă.

sursa: airport.md

....se arată în declarația lui Andrei Goncearenko. Primarul de Bălți Renato Usatâi are versiunea sa în acest caz. El afirmă, cu trimitere la o sursă din Moscova, că miliardarul rus ar fi renunțat la aeroport pentru că Igor Dodon i-ar fi cerut fie să-i cedeze Aeroportul, fie să-i dea 50 de milioane de euro.

Andrei Goncearenko a cerut autorităților de la Chișinău să se autosesizeze în cazul declarațiilor lui Renato Usatâi. Solicitată de Jurnal TV, șefa Secției Protocol și comunicare a Președinției, Carmena Lupei, a declarat că instituția nu comentează afirmațiile lui Usatâi. Fostul președinte al Comisiei de anchetă privind privatizările, deputatul Igor Munteanu spune că Goncearenko nu va putea să își vândă acțiunile, întrucât nu poate să pretindă la contractul de concesionare fără avizul Guvernului.

La sfârșitul anului trecut, "Avia Invest", care administrează Aeroportul Internațional Chișinău după concesionare, a cedat controlul asupra companiei către "Komaksavia Airport Invest" Ltd, în proporție de 95 la sută. Beneficiarul acesteia este omul de afaceri rus Andrei Goncearenko, un fost top-manager al gigantului ”Gazprom”. Asta după ce, pe 23 decembrie, "NR Investments" Ltd, compania deținută de miliardarul Nat Rothschild, a anunțat oficial că renunță la Aeroportului Internațional Chișinău, preluat după schimbarea puterii de la Chișinău, în vara anului trecut. 

Opinia ta contează. Comentează!