Percheziții la patru judecători
Justiţie 14 noiembrie 2023, 20:49 | 1099

Doi judecători au fost reținuți pentru 72 de ore, iar în birourile de serviciu ale altor doi magistrați au avut loc percheziții. Se întâmpla după ce procurorul general interimar, Ion Muntean, a cerut astăzi Consiliului Superior al Magistraturii ca patru judecători să fie suspendați din funcție. CSM a admis sesizările și a dat acordul pentru urmărirea penală în privința acestora.

Cei doi magistrați reținuți de ofițerii CNA sunt Valentina Garabagiu de la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, și Mihail Diaconu de la Curtea de Apel Chișinău. A fost supus verificărilor și biroul de serviciu al judecătorului Garri Bivol de la judecătoria Chișinău, sediul Centru, și cel al lui Radu Grecu, de la judecătoria Chișinău, sediul Buiucani. Ultimul este cercetat penal în libertate, deoarece colaborează cu ancheta. În toate cazurile, procurorii ne-au spus că au ridicat mai multe acte și înscrisuri. Unul dintre magistrați este bănuit de corupere pasivă și trafic de influență. Alți doi sunt bănuiți de complicitate la trafic de influență, iar al patrulea este bănuit de corupere activă. De notat că, în 2016, în privința lui Garri Bivol, CSM și-a dat acordul pentru pornirea unei alte anchete.

Angajații Procuraturii Anticorupție și ai Centrului Național Anticorupție au efectuat percheziții în birourile, automobilele și domiciliile celor patru judecători. După câteva ore de așteptare, timp în care ofițerii CNA au descins cu percheziții în biroul de serviciul al magistratului Radu Grecu, procurorii au părăsit incinta judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani, fără a oferi detalii pentru presă.

După patru ore de percheziții, a fost reținută judecătoarea Valentina Garabagiu. Acesta a fost escortată de ofițerii Centului Național Anticorupție.

Procurorii urmează să decidă dacă vor cere instanței aplicarea măsurii preventive sub formă de arest în privința magistraților care au fost reținuți.

Opinia ta contează. Comentează!