Donald Trump l-a demis pe ministrul apărării Mark Esper, numindu-l în loc pe Christopher C. Miller
Externe 10 noiembrie 2020, 15:35 | 1003

Donald Trump l-a demis ieri pe ministrul apărării Mark Esper. Secretarul american al Justiţiei Bill Barr a dat undă verde deschiderii de anchete privind posibile nereguli în timpul alegerilor prezidenţiale din 3 noiembrie. Liderul majorităţii republicane din Senatul american a declarat că Donald Trump are dreptul să conteste rezultatele scrutinului, relatează AFP.

”Mark Esper este demis”, a scris Trump pe Twitter, anunțând despre numirea în funcția de ministru al Apărării pe Christopher C. Miller, director al Centrului Naţional de Contraterorism, confirmat unanim de Senat. Pentagonul nu a comentat deocamdată pe acest subiect.

Potrivit unor surse, Mark Esper l-a înfuriat pe Donald Trump prin opoziţia la ameninţarea preşedintelui că va trimite militari activi pentru a reprima protestele antirasism care au zguduit Statele Unite în vară. Esper nu a fost de acord nici cu atitudinea de desconsidere a NATO afişată de Trump, au mai indicat sursele.

Succesorul său, Christopher C. Miller, a servit în cadrul Forțelor Speciale ale Armatei, numite popular „Beretele Verzi”, fiind militar activ în perioada 1983 - 2014, iar după aceea a fost contractor militar. A avut funcția de consilier în probleme de contra-terorism în Consiliul Național de Securitate, unde a fost implicat în operațiuni împotriva grupării Stat Islamic. Pe 10 august curent a devenit director al Centrului Național de Contraterorism.

Între timp, protestele electorale se intensifică în mai multe orașe din Statele Unite.

Manifestarea din Portland a fost categorisită ca răzmeriță, fie cauza violenței generalizate.

Liderul majorităţii republicane din Senatul american, Mitch McConnell, a declarat luni că Donald Trump are TOT dreptul să conteste rezultatele alegerilor prezidenţiale. Trump este îndreptăţit să examineze acuzaţiile privind nereguli şi să-şi evalueze opţiunile legale", a declarat McConnell în Senat.

Opinia ta contează. Comentează!