Ministerul Justiției a creat comisia care se va ocupa de lichidarea Partidului Șor
Justiţie 29 august 2023, 19:37 | 422

Ministerul Justiției a creat Comisia de lichidare a Partidului Șor, declarat în afara legii. Ordinul a fost semnat de ministrul Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, și publicat în numărul de astăzi al Monitorului Oficial. Cei șapte membri ai Comisiei de lichidare vor fi remunerați lunar cu câte 16 mii de lei. La ședințele comisiei vor putea fi invitate spre audiere și alte persoane.

Potrivit ordinului ministrului Justiției, din Comisia de lichidare a Partidului Șor fac parte Ion Popa, vicepreședinte al Consiliului Uniunii Administratorilor Autorizați, Liliana Voiticovschi, șef al Direcției financiar-economice a Comisiei Electorale Centrale, Ruslan Nastas, șef adjunct al Direcției juridice a CEC, Pavel Dima, șef adjunct al Direcției generale expertiză juridică a Serviciului Fiscal de Stat, Tatiana Ianciu, ofițer principal al Direcției juridice a Ministerului de Interne, și avocații Angela Popil, și Olga Burea.

Partidul Șor a fost declarat în afara legii în data de 19 iunie curent, de Curtea Constituțională. Procesul de examinare a solicitării de scoatere în afara legii a Partidului Șor a fost inițiat în baza unei sesizări depuse la Înalta Curte de către Guvern. Ședințele de examinare au început pe 10 mai curent. Au fost prezentate probe, potrivit cărora, conducerea Partidului Șor a mituit alegători și participanți la proteste, și a organizat transportarea acestora. Reprezentanții formațiunii au respins afirmațiile.

Într-un aviz al Comisiei pentru Democrație prin Drept a Consiliului Europei, experții europeni au menționat că „interzicerea unui partid este o măsură extremă, care poate fi aplicată doar dacă toate măsurile restrictive au eșuat, iar instanța ar trebui să analizeze cu atenție toate argumentele Guvernului”. Experții Comisiei de la Veneția au căzut de acord că „războiul din Ucraina a majorat riscurile de securitate la adresa Republicii Moldova”.

Opinia ta contează. Comentează!