Proiectul legii bugetului de stat pentru anul 2022 a fost avizat în Comisia economie, buget și finanțe
Economic 24 noiembrie 2021, 19:30 | 679

Proiectul legii bugetului de stat pentru anul 2022 a primit astăzi avizul Comisiei parlamentare economie, buget și finanțe, și va fi propus deputaților pentru aprobare în plen. Documentul a stârnit dezbateri aprinse între reprezentanții puterii și cei ai opoziției, care s-au acuzat reciproc de provocarea crizei gazelor și impactul acesteia asupra cetățenilor.

Potrivit proiectului, pentru anul 2022 este prognozată o creștere a Produsului Intern Brut cu 4,5 la sută, o inflație medie anuală de 6,9 la sută, și o creștere a salariului mediu pe economie cu 10 la sită față de anul curent. Deputatul socialist Petru Burduja l-a întrebat pe ministrul Finanțelor de ce prognoza de mărire a salariilor bugetarilor, în anul viitor, este sub rata de creștere a inflației prognozată de Banca Națională a Moldovei la nivelul de 14 la sută. Dumitru Budianschi i-a răspuns că salariile ar putea să crească și peste prognoza inclusă în legea bugetului de stat, dar nu trebuie uitat efortul Guvernului de a acoperi o parte din cheltuielile populației la achitarea tarifului pentru gaz.

După încă aproape jumătate de oră de discuții în contradictoriu, proiectul bugetului de stat pentru anul viitor a primit avizul pozitiv al Comisiei economie, buget și finanțe, cu votul deputaților PAS. Documentul urmează a fi votat în trei lecturi în plenul Parlamentului.

Opinia ta contează. Comentează!