Ar fi comis scurgeri de informații
Justiţie 12 martie 2024, 20:12 | 536

Procurorul Igor Demciucin ar fi comis scurgeri de informații în timpul concursului pentru funcția de procuror general. Este bănuiala președintelui Comunității WatchDog, Valeriu Pașa, care a cerut o explicație de la Consiliul Superior al Procurorilor. Demciucin nu a reacționat, deocamdată.

Președintele Comunității WatchDog, Valeriu Pașa, spune că a făcut o interpelare către Consiliul Superior al Procurorilor după ce a monitorizat proba de interviuri din cadrul concursului pentru funcția de procuror general. Atenția i-a fost atrasă de un element, în opinia lui, „extrem de interesant” - avalanșa de recuzări și acuzații grave la adresa unor membri CSP din partea candidatului Igor Demciucin. „Este curios cum s-au sincronizat aceste recuzări cu postările de pe unele canale de Telegram anonime”, spune președintele WatchDog.

VALERIU PAȘA, președintele Comunității WatchDog: "Am urmărit ședința CSP. Ne-am uitat ce mesaje transmit diferite canale anonime care se ocupă cu intoxicarea opiniei publice și am văzut diferite sincronizări, care ni se par dubioase. Am făcut o interpelare la CSP prin care am întrebat dacă informațiile care au fost scurse pe aceste surse de dezinformare corespund cu documentele de la CSP care au rămas la domnul Demciucin. Mai simplu spus, noi încercăm să înțelegem cine a scurs aceste informații cine este sursa acestor canale toxice, Telegram. Bănuiala noastră este că anume domnul Demciucin și-a coordonat activitatea cu aceste canale de Telegram și în felul acesta într-un mod foarte murdar au încercat să influențeze chiar și rezultatele concursului."

În răspunsul său pentru solicitant, președintele Consiliului Superior al Procurorilor spune că scurgerile de acte plasate pe canalul Telegram nu corespund celor păstrate în circuitul intern al CSP. Copiile documentelor au fi fost expediate canalelor de Telegram anume de Igor Demciucin.

RĂSPUNSUL CONSILIULUI SUPERIOR AL PROCURORILOR: "În contextul celor expuse în solicitarea dumneavoastră urmare a difuzării pe diverse surse media a fotocopiilor cererilor depuse de domnul Igor Demciucin, care conțineau semne distinctive ale ștampilei de înregistrare ale CSP, a fost efectuată o verificare internă și se poate concluziona că copiile documentelor plasate în data de 26 februarie curent pe diverse surse media nu corespund celor păstrate în circuitul instituțional al CSP, fiind, cel mai probabil, exemplare înregistrate și restituite la aceeași dată semnatarului."

Pe 28 februarie, membrii CSP s-au întrunit în ședință pentru a valida rezultatele concursului pentru funcția de procuror general, care a avut loc pe 22 februarie și la care concurentul Octavian Iachimovschi ar fi acumulat cel mai mare punctaj din cei patru candidați. După aproximativ trei ore de deliberări însă, Dumitru Obadă, președintele CSP, a anunțat anularea concursului, spunând că s-a constat „o discrepanță majoră în punctaj”, care nu a avut acoperire argumentată.

Anularea concursului prelungește incertitudinea, după aproape doi ani și jumătate în care funcția de procuror general este exercitată de un interimat. Una dintre condițiile cheie impuse de Uniunea Europeană pentru începerea negocierilor de aderare este ca până la sfârșitul lunii martie, la șefia Procuraturii Generale să fie un procuror cu drepturi depline.

Opinia ta contează. Comentează!