Adrian Nichifor, deținut în Penitenciarul nr.6 Soroca, condamnat pentru omor, a ieșit marți din închisoare
Justiţie 21 decembrie 2022, 19:49 | 1699

Controversatul om de afaceri, Adrian Nichifor, deținut în Penitenciarul nr.6 Soroca, condamnat pentru omor, a ieșit marți din închisoare printr-un act de amnistie. Dar Nichifor nu a stat mult la libertate. În ore numărate, procurorii l-au reținut pentru fapte de corupție. Responsabilii de la Administrația Națională a Penitenciarelor spun că au contestat decizia magistraților în instanță.

MIHAI ROTARU, purtător de cuvânt al ANP: "Administrația Penitenciarului Soroca a refuzat în înaintarea demersului privind aplicarea actului amnistiei. Acesta a fost caracterizat negativ de către comisia penitenciarului, iar de psihologul instituției a fost stabilit risc ridicat în predispunerea condamnatului de a recădea în infracționalitate. La cererea depusă de avocatul condamnatului, instanța a desființat concluzia penitenciarului și concluzia psihologului privind riscul ridicat în predispunerea condamnatului de a recădea în infracționalitate."

Astfel, prin decizia judecătorilor de la Soroca, pedeapsa lui Adrian Nichifor a fost redusă cu trei ani și șase luni din termenul de detenție - 17 ani și șase luni. Marți, 20 decembrie, Nichifor a fost reținut pentru 72 de ore de ofițerii CNA.

ION MUNTEANU procuror general interimar: "Dumnealui este reținut într-o cauză penală din gestiunea Centrului Național Anticorupție, fiind bănuit de acte de corupție."

Totodată, procurorii au contestat și decizia instanței, prin care Adrian Nichifor a fost eliberat.

În 2015, Judecătoria Ciocana l-a condamnat pe Nichifor la 17 ani de puşcărie pe motiv că, în aprilie 2010, l-a împuşcat pe Iurie Pârlici, fratele fostului comisar al poliţiei din Nisporeni. Curtea de Apel Chişinău i-a tăiat 12 ani din pedeapsă. Ulterior, Curtea Supremă de Justiţie a întors dosarul la rejudecare şi i-a fost restabilită pedeapsa de 17 ani de închisoare.

În 2018, fiind după gratii, Adrian Nichifor s-a recăsătorit cu Victoria Lupei, care ar fi o verișoară a fostului lider PD, Vladimir Plahotniuc.

În 2021, finul lui Adrian Nichifor a făcut dezvăluiri exclusive la Jurnal TV despre schemele în care era implicat nașul său. Potrivit finului lui, Boris Sprâncean a mers în 2009 într-o vizită la nașul său acasă și ultimul i-a arătat aproximativ 14 lunete și zece pistoale. Acele arme ar fi fost fixate pe diferite ținte în timpul protestelor din 7 aprilie 2009. Nichifor i-ar fi povestit că nu au deschis focul, deoarece au primit informații precum că pe Aeroportul de la Mărculești staționa Grupul ”Alfa” al serviciilor rusești. La trei săptămâni de când finul lui Adrian Nichifor a făcut dezvăluiri la Jurnal TV despre schemele în care era implicat nașul său, Boris Sprâncean a fost extrădat de autoritățile germane, deși procurorii spun că acesta s-a prezentat singur. Acesta este acuzat de procurori de complicitate la furt și spălare de bani în proporții deosebit de mari. Sprâncean se află în Republica Moldova și s-a prezentat în fața procurorilor de fiecare dată când a fost citat, ne-a spus procurorul general interimar.

Opinia ta contează. Comentează!