Un oficial de top al EMA a confirmat legătura dintre apariția cheagurilor de sânge și vaccinul AstraZeneca
Externe 6 aprilie 2021, 20:05 | 866

Experţi ai Agenţiei Europene a Medicamentului se reunesc săptămâna aceasta pentru a finaliza evaluarea cazurilor rare de coagulare sangvină şi posibila lor legătură cu vaccinul de la AstraZeneca. Administrarea acestuia a fost suspendată în unele ţări europene pentru cei cu vârsta sub 60 de ani în aşteptarea concluziilor. Experții spun că beneficiile sunt mult mai mari decât riscurile, dar un oficial de top al agenției a confirmat legătura dintre apariția cheagurilor de sânge și vaccinul AstraZeneca.

MARCO CAVALERI, coordonatorul strategiei pentru vaccinuri din cadrul EMA: "Este clar că există o legătură cu vaccinul. Dar încă nu știm ce cauzează această reacție. Această legătură există, dar trebuie să înțelegem cum se întâmplă asta."

După ce mai multe țări au oprit în primă instanță folosirea serului de la AstraZeneca, cei de la EMA au spus că beneficiile sunt mult mai mari decât riscurile, deci vaccinarea ar trebui reluată. Pe de altă parte, acum au declarat că există această legătură dintre apariția cheagurilor de sânge și tromboza cu vaccinul AstraZeneca, în special în rândul tinerilor.

MARCO CAVALERI, coordonatorul strategiei pentru vaccinuri din cadrul EMA: "Încercăm să obținem o imagine mai detaliată a ceea ce se întâmplă, pentru a defini în detaliu acest sindrom datorat vaccinului. Printre cei vaccinați există mai multe cazuri de tromboză cerebral în rândul tinerilor decât ne-am aștepta."

De mai multe săptămâni, au apărut anumite suspiciuni legate de posibile efecte secundare grave, dar rare, după ce medicii au observat la persoane vaccinate cu serul AstraZeneca cazuri de tromboze atipice. Câteva zeci de cazuri au fost deja recenzate, dintre care unele s-au încheiat prin decese.

JULIAN TANG, consultant virolog Infirmeria Regală Leicester: "Bănuiesc că toate aceste efecte sunt legate de un fel de răspuns hiperinflamator pe care l-am vazut la unii oameni și la alții nu, atât în efectul advers al răspunsului la vaccin, cât și în infecția naturală a virusului."

Din motive de precauţie, mai multe ţări, precum Franţa, Germania şi Canada, au decis să nu mai administreze acest vaccin sub o anumită vârstă. Norvegia şi Danemarca au suspendat utilizarea vaccinului AstraZeneca.

Opinia ta contează. Comentează!